KOBİ'lerde organizasyonel becerilerin yenilikçilik performansına etkisi
The effect of organizational skills on innovation performance in SME's
- Tez No: 223221
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUFAN VEHBİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: KOB, Organizasyonel Beceri, Yenilikçilik Performansı, SME, Organizational Skill, Innovation Performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, Küçük ve Orta Büyüklükteki sletmelerde (KOB) organizasyonelbeceriler ile yenilikçilik performansı arasındaki iliski arastırılmıstır. Çalısmakapsamında ilk etapta KOB'lerin özellikleri, Türkiye'de ve Avrupa Birligi'ndekidurumları, avantajları ve dezavantajları belirtilmistir. Ardından organizasyonelbeceriler baslıgı altında organizasyonun becerilerini sınıflandırabilecek ölçütlerbelirlenmis ve açıklanmıstır. Organizasyonel becerilerin belirlenmesinin ardındanyenilikçilik performansı kavramı açıklanmıs ve uygulama asamasına geçilmistir.Uygulama için KOB'ler üzerinde anket çalısması yapılmıs ve sonuçlar bilgisayarortamında analiz edilerek çalısma amacı olan organizasyonel beceriler ile yenilikçilikperformansı arasındaki iliski incelenmistir. nceleme sonucunda organizasyonelbeceriler belli ana faktörler baslıkları altında özetlenmistir. Organizasyonel becerileritemsil eden bu ana faktörlerin isletmenin yenilikçilik performansını etkiledigibelirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study the relationship between organizational skills and innovation performancein Small and Medium-Sized Enterprises (SME) is examined. Within the study, first of all,SME?s characteristics, positions in Turkey and European Union, advantages anddisadvantages are explained. Afterwards, under the organizational skills title, criteriaare listed that are able to classify and explain the organization and its capabilities. Afterdefining organizational skills, innovation performance concept is explained andpracticed in SME?s. For the practice part, survey study is made in SME?s and resultsare analyzed by computer. The results indicated us to gather the organizational skillfactors in main factors. Organizational skills are explained under main factors andafterwards analysis is continued. After final analysis, innovation performance is foundto be effected by organizational skills.