Sıvılaşan zeminlerde kazıklı temellerin davranışı
Behaviour of pile foundations in liquefying soils
- Tez No: 223222
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERRAK TEYMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılasma, Kazıklı Temeller, Liquefaction, Pile Foundations
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Geçmis depremlerde meydana gelen sıvılasmanın ve sıvılasma nedeniyle olusan yanal yayılmanın kazıklarda meydana getirdigi hasarlar bu konu üzerinde yapılan çalısmaları yogunlastırmıstır. Çesitli arastırmacıların sıvılasan zeminlerdeki kazıklı temellerin davranısları ile ilgili olarak yaptıkları deneyler ve literatür çalısmaları analiz edilmis ve konunun temel noktaları aydınlatılmaya çalısılmıstır. Sıvılasan zeminlerde kazıklı temellerin davranısını incelemek amacıyla yapılan bu çalısmada sayısal bir modelleme türü olan DIANA-SWNADYNE II sonlu eleman analiz programı kullanılmıstır. Dinamik yüklemeler altında sıvılasan zeminlerde, kazıklı temellerin davranısı bu sonlu eleman analiz programıyla incelenmis, bu amaçla bes farklı zemin profili olusturulmus ve farklı deprem yükleri altında bu zemin profillerinde modellenen kazıkların davranısının hangi faktörlere baglı olarak degistigi gözlenmistir. Aynı zamanda konu ile ilgili çesitli arastırmacıların zemin-kazık modelleri üzerinde gerçeklestirdikleri santrifüj deneyleri DIANA-SWANDYNE II sonlu eleman analiz programında uygulanmıs ve analiz sonuçları santrifüj deney sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. Ayrıca yönetmeliklerde sıvılasan zeminlerde kazıklı temellerin tasarımı ile ilgili hesap metotları incelenmis ve yapılan bu çalısmalar üzerinde yönetmeliklerde bahsedilen hesap metotları uygulanarak elde edilen sonuçlar, analiz programıyla elde edilen sonuçlar ile karsılastırılmıstır. Bes farklı modelden elde edilen analiz sonuçları degerlendirilmis ve bu sonuçlara göre bir çözüm metodu önerilmistir. Önerilen bu çözüm metoduna ek olarak, pratikte sıvılasan zeminlerde uygulanacak kazıkların projelendirilmesi üzerine bazı öneriler sunulduktan sonra konu ile ilgili olarak gelecek çalısmalar üzerine bazı düsünceler dile getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Research in the past decade has increased on the liquefaction of saturated sand and lateral spreading caused by soil liquefaction that led to pile damages. Experiments and numerical studies about the performance of pile behaviour in liquefiable soils were conducted by various researchers and essential points of the problem were clarified. In the last twenty years numerical modelling is widely used in solving geotechnical problems. In this work, DIANA-SWNADYNE II finite element analysis program was used to study the behaviour of piles in liquefiable soils under dynamic loadings. For this purpose, five different soil profiles were created and factors which affect the behaviour of piles modeled in these soils were investigated under different earthquake loadings. At the same time, centrifuge experiments conducted on soil-pile models by various researchers were performed in DIANA-SWANDYNE II finite element analysis program and the results of analysis were compared with the centrifuge experiment results. Moreover, calculation methods about the design of the pile foundations in liquefied soils were studied in the national and international codes and results obtained were compared with results obtained from the analysis program. Finally, analysis results obtained from five different models were evaluated and according to the results, a solution method was proposed. In addition to this proposed solution method, some recommendations were offered over pile design to be applied in liquefiable soils and some remarks were expressed for future works as regarding this topic.