Haliç tarama çamuru-çimento-köpük karışımının hafif dolgu malzemesi olarak geoteknik özellikleri
Geotechnical properties of Haliç dredging material-cement-foam mixture as a lightweight fill material
  1. Tez No: 223220
  2. Yazar: ÇAĞLAR HOROZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haliç tarama çamuru-Çimento-Köpük Karısımı, Hafif dolgu malzemesi, Geoteknik özellikler, Haliç dredging material-Cement-Foam Mixture, Lightweight filling material, Geotechnical properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalısmada baslangıçta, Haliç tarama çamurunun endeks özellikleri arastırılmıstır. Daha sonra Haliç tarama çamurundan faydalanmak ve konvansiyonel dolgu malzemelerine yeni bir alternatif getirmek için, Haliç tarama çamuru-çimento-köpük karısımı hafif dolgu malzemesi olarak gelistirilmistir. Homojen karısım elde etmek için laboratuarda birçok karısım oranı deneyi düzenlenmistir. Bu karısımlar üzerine serbest basınç ve CBR deneyleri uygulsnmıstır. Serbest basınç ve CBR deneylerinden elde edilen sonuçlar, Haliç tarama çamuru-çimento-köpük karısımlarının dolgu malzemesi olarak yeterli dayanım ve dayanıklılıga sahip oldugunu göstermistir. CBR deneyleri göstermistir ki, Haliç tarama çamuru-çimento-köpük karısımı temel altı malzemesi olarak yeterli tasıma gücüne sahiptir. Karısımın yogunlugu ve dayanımı, kullanılan hava sürükleyici katkı maddesinin ve çimentonun miktarının degistirilmesiyle ayarlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study initially, index properties of Haliç dredging material were researched, afterwards; in order to utilize Haliç dredging material and to bring a new alternative to conventional fill materials, Haliç dredging material-cement-foam mixture has been developed as a lightweight fill material. A lot of mix proportion tests were conducted in the laboratory to produce a homogeneous mixture. Unconfined compression test and CBR test were performed on these homogeneous mixtures. The results obtained from unconfined compression and CBR tests showed that Haliç dredging material-cementfoam mixtures have enough strength and durability for using as a fill material. CBR tests showed that Haliç dredging material-cement-foam mixture has enough bearing capacity to be used as a subbase material. The density and strength of the mixture can be adjusted by varying the quantity of the foam and cement used.