Kanban sistem tasarımı ve otomotiv sektöründe bir uygulama
Kanban system design and an application in automotive industry
  1. Tez No: 223225
  2. Yazar: ULAŞ BAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim, Esnek Üretim Sistemleri, Yalın Üretim, Çekme Sistemleri, Kanban Sistemi, Senkronize Malzeme Akısı, Just In Time Manufacturing, Flexible Manufacturing Systems, Lean Production, Pull Flow, Kanban System, Synchronous Material Flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalısmada , üretim ortamında tecrübelere dayalı olusturulmus kabullerin , akademik bir makaleden hareket ile iyilestirilmesi ve sistem yapısına göre optimizasyonu saglanmıstır. Yapılmıs olan kabullerdeki yüksek orandaki emniyet stok seviyesi , yapılan incelemeler ve ölçümler dogrultusunda saptanan sistem karakteristigine en uygun kanban sayısı hesaplama yöntemi yardımı ile yeniden güncellenmstir. Yapılan ölçüm sonuçları analiz edilmis , seçilen hesaplama yönteminde bu veriler kullanılmıs ve yeni sürecin yapısı elde edilen sonuçlara göre olusturulmustur. Olusturulan yeni yapı ve sistemin gerekleri , yatırım tutarı , maliyet kalemleri daha önceki sistem ile karsılastırmalı olarak analiz edilmis ve özet bir tablo olarak olusturulmustur. Yeni olusturulmus akıs ve adımlar ile elde edilen tasarruf ve kazançlar kısaca özetlenmis , çalısmanın son kısmında ise , bu ve benzeri çalısmalar ile azaltılacak stok seviyesinin yaratacagı iyilestirme fırsatlarından bahsedilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study , based on an academical article , the approvals and the constraints according to experiences of real manufacturing life , were improved and optimized. Former high safety stock level was renovated with the help of optimum calculation method which was supported with alternative kanban calculation formulas due to system structure. Datas collected and results of measurements were analyzed , the structure and the design of the new system was formed according to outputs of this analysis. A summary table , which contains the needs of the system , investments and savings , was formed. This summary table shows the results of the analysis of before and after situation of the process. In the final section of the study , the improvement opportunities for that kind of systems with decreasing stock level were emphasized with support of that kind of studies.