Betonun basınç dayanımına numune boyutunun etkisi
The specimen size effect on compressive strength of concrete
  1. Tez No: 223224
  2. Yazar: AZİZ TÜRKEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. HULUSİ ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Compressive strength, size effect, wall effect, maximum aggregate size, cutting damage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısmada betonun basınç dayanımına beton bloklardan kesilerek çıkarılan küp vesilindir seklindeki numunelerin boyutlarının etkisi arastırıldı.Çalısmada maksimum agrega çapı 12, 22 ve 32 mm olan 2 farklı dayanım sınıfındabeton üretimi yapılmıstır. Yüksek dayanım sınıfında çimentoya ilave olarak çimentodozajının % 5'i kadar silis dumanı katılmıstır. Her beton serisi için 11 farklı ebattaprizma seklinde bloklar üretilmistir. Bu bloklardan 4 farklı boyutta küp numunekesilmis ve 3 farklı çapta karot çıkarılmıstır. 28. gün kür havuzundan çıkarılannumuneler kalıplama dogrultularına paralel dogrultuda baslık yapılıp 33. gün basınçdeneyine tabii tutulmuslardır.Basınç deneyinin sonuçlarına göre hem karot hem küp numunelerde en yüksek deger100 mm numunede elde edilmistir. Numune boyutunun 100 mm üzerine çıkması iledayanımın azaldıgı, ancak küçük boyuttaki ( 50 mm ) numunelerin bu kuralın dısındakaldıgı görülmüstür. Ayrıca 100 mm küp numunelerde yapılan kesme islemine baglıolarak kesilen yüzey sayısı ile dayanımda bir artısın oldugu görülmüstür. Böylece,kesilen yüzey sayısı artarken cidar etkisinin azaldıgı ve kesme hasarına ragmendayanımın arttıgı görülmüstür. Buna paralel olarak kalıp kenarından farklı uzaklıktayapılan kesimlerde dayanımın kalıp yüzeyinden sonra ki ilk 50 mm de arttıgı, ancak 100mm'den sonra dayanımda düsüsün oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In the study, the size effect for different sizes of cubes and cores on compressive strengthof concrete was investigated.In this study, with two different strength types and three different maximum aggregatesizes, such as 12, 22 and 32 mm were produced. For high strength concretes, silica fumewas added in cement contents to obtain necessary compressive strength. For eachconcrete grade was cast in 11 different sizes of prismatic molds. Specimens were drilledand cut with different dimensions. Test for compression strength was applied at 28thday and the strengths were compared for cubes and cores. The high strength valueswere obtained in specimens with 100 mm dimensions. This investigation indicates thedecrease in strength with an increase in size of specimen for the specimens with 100 mmand over, however the opposite trend is observed for the 50 mm size specimens; lowerthe volume higher the strength, which conflicts with the known rule of size effect.Depending on the test results carried out on the 100 mm cubic specimens, when thenumber of cut surfaces increases the strength also increases, inspite of the high amountof cutting damage which is more pronounced in the high strength specimens. Thisbehaviour can be due to the reducing the wall effect by cutting out the moulded surfaces.If was also found that the strength is highest when the outher 50 mm thick boundarywas removed, however when the thickness from the edge of mould becomes 100 mm, thestrength drops, probably due to the inhomogeniety of insufficient compections.