Pencere sistemlerinin ısıl performansının eleman ve bina düzeyinde değerlendirilmesi
Evoluation of thermal performance of window system on element and building level
  1. Tez No: 223231
  2. Yazar: ÖZLEM YURTTAKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLIHAN TAVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin pencere sistemi, Pencere sistemi seçimi, Pencere sistemlerinin ısıl performansı, Energy efficient window system, Window systems selection, Thermal performance of window systems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Teknolojik gelismelere paralel olarak yaygınlasan tüm cephe sistemine hakim pencere sistemleri bina enerji performansı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Enerji kaynaklarının tükenmesi konusunun bas göstermesiyle sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönlenme gündeme gelmis ve enerji tüketimi konusunda en büyük paya sahip olan binalarda enerji etkin tasarım anlayısı önem kazanmıstır ve gelismeler baglamında pencere sistemlerinden beklenen performans gereksinimleri çesitlenmistir. Bu gereksinimler dikkate alınarak yüksek performanslı pencere sistemi teknolojisi gelistirilmektedir. Pencere sistemlerinin ısıl performansını artırmak için renkli, yansıtıcı, düsük yayınımlı (Low-E) camlar, ara boslugun ısı iletkenlik degeri düsük argon, krypton gibi gazlarla dolduruldugu çok katmanlı yalıtımlı cam üniteleri olusturulmaktadır. Bu çalısmada pencere sistemlerinin ısıl performansı iki asamalı olarak ele alınmıs; ilk asamada pencere sistemlerinin karsılastırmalı olarak eleman düzeyinde degerlendirilmis ve ikinci asamada ise iklim ve bina özellikleri de degerlendirme sürecine katılarak bina düzeyinde degerlendirilme yapılmıstır. Bina düzeyinde degerlendirmede sogutma yüklerinin ön plana çıktıgı, saydamlık oranı yüksek cephe sistemi kullanımı yaygınlasmıs ofis bina örnegi ele alınmıstır. Eleman düzeyinde ve bina düzeyinde yapılan degerlendirmeler sonucunda enerji etkin bina tasarımında pencere sistemi seçiminin önemi ve enerji etkin pencere sistemi seçimi hakkında öneriler sıralanmıstır.
Özet (Çeviri)
Window systems, which are the dominant feature of buildings due to the technological improvement, have big impacts on energy performance of buildings. While descent of energy demands has been informed, the importance of the sustainable energy demands has become a current issue and energy efficient design concept has become into prominence because the building has a big portion on energy consumption. Related these issues, `High Performance Window System Technology? has been improved. On the purpose of improving the energy performance of window systems, by using tinted, reflective and low emissivity coated (Low-E) glasses and filling the space with low thermal conductive gasses like argon and krypton, multi layered `insulating glazing units?(IGU) has been developed. On this study, thermal performance of window systems is discuss on two level; first level, evaluation of the thermal performance of window system on element level by making comparison between window systems, and second level, evaluation of the thermal performance of window systems on element level including climatical and building properties. For the evaluation on the building level, a commercial building is used as a case study since commercial buildings having a completely glazed curtain wall have become widespread and cooling load has become a matter on the building annual energy consumption. According to the evaluation on element level and building level, importance of the window system selection on energy efficient building design is mentioned and general advices on energy efficient window systems are expressed.