CrN kaplamalara antibakteriyel özellik kazandırmak amacıyla Ag ve AgPd katkılandırılması
Ag and AgPd addition to CrN coatings to obtain antibacterial properties
- Tez No: 223230
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, katodik ark, manyetik sıçratma, antibakteriyel kaplama, korozyon, tuz püskürtme testi, Nanocomposite, cathodic arc, magnetron sputtering, antibacterial coating, corrosion, salt sprey test
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu deneysel çalışmada, CrN-Ag ara katmanlı, CrNAg Nanokompozit, CrN-AgPd ara katmanlı ve CrNAgPD nanokompozit kaplamalar hibrit katodik ark ve manyetik alanda sıçratma fiziksel buhar biriktirme yöntemleriyle üretilmiştir. Gümüş ve gümüşpaladyum alaşımı CrN kaplama altına ara katmanlı olarak veya nanokompozit yapıda biriktirilmiştir. Bu kaplama yapısının korozyon direnci ve antibakteriyel aktivite üzerindeki etkisi tuz püskürtme ve E.-coli bakteri testleri yapılarak incelenmiştir. Bu çalışma sonunda, çalışmada kullanılan her iki yaklaşımla altlık malzemelerine, korozyon dirençleri değişmeden antibakteriyel özellik kazandırılabileceği ispatlanmıştır. En hızlı antibakteriyel etki CrNAg Nanokompozit kaplamada görülmüştür. Böylece dekoratif, korozyona dayanıklı ve antibakteriyel özellikli ara katmanlı ve nanokompozit yapıda kaplamalar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, CrN-Ag, CrNAg nanocomposite, CrN-AgPd and CrNAgPd nanocomposite are coated using hybrid cathodic arc + magnetron sputtering physical vapor techniques. Silver and silver ?pallladium alloy is either deposited as an underlayer below CrN coatings or co-deposited with CrN resulting in a nanocomposite structure. The role of these coating structure on the corrosion resistance and antibacterial activity is investigated through salt spray testing and e-coli bacteria testing. Results of the study revealed that it is possible to make the substrates anti-bacterial without affecting their corrosion resistance with both coating approaches used in this study. The fastest antibacterial response is taken from CrN-Ag nanocomposite coatings. Finally, decorative, corrosion resitant and antibacterial underlayered and nanocomposite coatings are produced.