Aritmetik problemlerin çözümlenmesi ve simgelenmesi
Solving and symbolizing arithmetic problems in turkish
  1. Tez No: 223233
  2. Yazar: ÖMER BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. COŞKUN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dogal dil isleme, Biçimbirimsel analiz, Karar agaçları, Natural language processing, Morphological analysis, Decision trees
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalısmada, ilkögretim ögrencileri seviyesindeki aritmetik matematik problemlerinin çözümlenmesi ve simgelenmesi gerçeklestirilmistir. Kullanıcı tarafından girilen aritmetik problem içindeki tüm kelimelerin biçimbirimsel analizleri yapılarak kökleri ve aldıkları ekler tespit edilmekte ve bu sayede cümle içindeki isim tamlamaları belirlenmektedir. Gelistirilen uygulamada girilen problemin hangi tipte oldugunun ögrenilmesi ve ögrenilen bu tipe göre problemin çözümlenmesi yöntemi benimsenmistir. Bu yöntem dogrultusunda, problem tipinin belirlenmesi için karar agaçları kullanılmıstır. Karar agaçları ile tipi belirlenen problem çesitli islemlerden geçirilerek çözümlenmekte, denklemler ve dört islem sembolleriyle ifade edilmekte ve ilkögretim ögrencilerine kesirli sayıların anlatılmasında kullanılan sembollerle simgelenmektedir. Bu çalısma Türkçe dogal dil isleme uygulamalarının sayısını ve çesitliligini artırmak, yeni fikirlere öncülük etmek, ilkögretim ögrencilerine aritmetik problemlerinin çözümü konusunda yardımcı olmak ve test imkanı sunmak, ilkögretim ögrencileri arasında bilgisayar kullanımını tesvik etmek, insanı anlayan makine kavramına katkıda bulunmak amacıyla gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study primary school-level arithmetic mathematics problems are solved and symbolized. Having morphological analysis of every word in the user input, it is defined roots and affixes of each word and noun phrase in the sentence in this case. In this study, it has claimed that learning of problem type and solving problems by this learning type. In direction of this method, it has been used decision trees to determine problem type. Applying various operation to problem whose type is defined for a decision tree is solved, expressed equations and four arithmetic operation symbols, expressed by symbols which are used to teach fractional numbers to primary school students. The major reason of this work is to increase the number and kind of Turkish natural language processing applications, to pioneer new thoughts, to help and test primary school students about their arithmetic problems, to encourage using of computer between primary school students and to contribute to concept of machine that understands person.