Çerçevelerden oluşan bir okul yapısının taban izolatörleri kullanarak analizi ve güçlendirilmesi
Analysis using seismic isolator and strengthing of the school structure consist of frame
  1. Tez No: 223235
  2. Yazar: YAŞAR AVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, İzolatör, ETABS, Strengthening, Isolator, ETABS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tez çalısmasında; çerçevelerden olusan bir sistemin analizinin ayrıntılı olarak yapılması ve çıkan sonuçlara göre taban izolatörlü ve klasik yöntemle güçlendirilmesi yapılmıstır. Sistem ilk olarak esdeger deprem yükü yöntemi ile ETABS programı kullanılarak çözülmüstür. Daha sonra aynı sistem Statik İvme Analizi Yapılarak performansı bulunmustur. Yapı zaman tanım alanı yöntemi ile taban izolatörleri kullanılarak analiz edilmistir. Bu yapıda DIS B türü izolatörler kullanılmıstır. Bu izolatörler altında yapıların periyotları belirgin derecede artmıstır ve ivmeler azalmıstır. Bu nedenle kesme kuvvetlerinde büyük azalmalar gözlemlenmistir. Fakat bu yapı için DIS B tipi izolatörlerle güçlendirme yeterli bulunmamıstır. Yapı klasik güçlendirme yöntemi esas alınarak analizi gerçeklestirilmistir. Ayrıca maliyet hesabı yapılmıstır. Sonuç olarak; bu yapı için klasik güçlendirme yöntemi daha ekonomik bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis; analysis of the system which is consist of frames in detail and according to results, strengthen with foundation isolator and classic method are made. Once the system is solved with the method of equivalence earthquake load and using ETABS program. And then performance of same system is found with pushover analysis. Building is analyzed with using foundation isolator and time history method. In this building isolator which is DIS B type are used. Periods of this buildings increase clearly under these isolator and accelerations decrease. So it is observed that shear force reduce seriously. But strengthen with isolators which are DIS B type is not enough for this building. It is analyzed with classic strengthen method. . Also cost of structure is calculated. In conclusion, classic strengthen method for this building is more economic.