İnşaat projelerinde kritik başarı faktörleri ve proje başarısının ölçülmesi
Critical success factors and measuring project success in construction projects
- Tez No: 223236
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELÇİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Proje Basarısı, Kritik Basarı Faktörleri, Basarı Ölçümü, Project Success, Critical Success Factors, Measuring Success
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısmada, proje basarısını objektif ve sübjektif açıdan degerlendiren, standart birproje basarı ölçüm yönteminin Türkiye'de kullanılabilirligi test edilmistir. Budogrultuda, öncelikle literatürde yer alan kritik proje basarı faktörleri ve proje basarıölçüm kriterleri tanımlanmıstır. Çalısmanın alan arastırması, Amerika'da gelistirilmisolan İnsaat Projesi Basarı Ölçüm Yöntemi (CPSS; Construction Project Success Survey)kullanılarak gerçeklestirilmistir. Bu ölçüm yöntemi yardımı ile Türkiye'de yenitamamlanmıs üç önemli konut projesinin basarıları degerlendirilmistir. Konutprojelerinin basarıları öncelikle birbirlerine göre karsılastırılmıstır. Daha sonraAmerika ve Türkiye'de uygulanmıs olan projelerin CPSS skorları kıyaslanmıstır.Böylece Türkiye'de standart bir basarı ölçüm yönteminin kullanılabilirligi irdelenmistir.CPSS gibi bir insaat projesi basarı ölçüm yönteminin, nerelerde kullanılabilecegitartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study it is tested that the usability of project success measurement method inTurkey which evaluates project outcomes both objectively and subjectively. Primarilythe research has been made to determine critical success factors and various successcriteria. The survey method is used to evalute the success of three recently completedresitential projects. The success evaluation of these projects is performed by using CPSS(Construction Project Success Survey) which designed in USA. CPSS scores of theprojects which are used in this survey have been calculated and assessed to comparetheir successes effectively. In order to examine the usability of a standard projectsuccess measurement method in Turkey, CPSS scores of American and Turkish projectshave been compared. In conclusion, it is discussed the utilities of project successmeasurement method like CPSS.