Düzgün yayılı yükle yüklenmiş ankastre mesnetli çubuğun yerel olmayan elastisite yöntemiyle incelenmesi
Investigation of a cantilevered bar subjected to uniformly distributed force in nonlocal elasticity
- Tez No: 223242
- Danışmanlar: PROF.DR. REHA ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerel olmayan elastisite, Eringen denklemi, Çekirdek fonksiyonu, Nonlocal Elasticity, Eringen?s Constitutive Equation, Kernel Function
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
Yerel olmayan teori elastisitedeki çok küçük etkileri hesaplayabilmek için geliştirimiştir. Bu terorinin temel düşüncesi makroskopik mekanik büyüklükler ile mikroskopik fiziksel büyüklükler arasında bir ilişki kurmaktır. Yerel olmayan elastisite teorisi, çok küçük nano elemanlara uygulanabilir olması nedeniyle nanoteknoloji komiteleri tarafından büyük ilgi görmüştür ve önem kazanmmıştır. Bu çalışmada yerel olmayan elastisite teorisi kullanılarak, ankastre mesnetlenmiş ve düzgün yayılı yüke maruz bırakılmış çok küçük boyuttaki çubukların, gerilme ve şekil değiştirme davranışları incelenerek, farklı çubuk boyları için elde edilen sonuçlar grafikler üzerinde klasik elastisite teorisinin sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Gerilme denklemi olarak Eringen' in esas denklemi kullanılmıştır. Yaklaşık çözümlerde kolaylık sağlamak amacıyla üçgen tipi çekirdek fonksiyonu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nonlocal theory were introduced to explain the material on the nanoscale. The basic idea of nonlocal elasticity is to build a relationship between macroscopic mechanical quantities and microscopic physical quantities. The application of nonlocal elasticity models to nanomaterials has received attention from nanotechnology community. In this study, the deformation in a cantilevered bar subjected to uniformly distributed force is investigated within the framework of nonlocal elasticity. The constitutive relation proposed by Eringen is used in this study. In order to facilitate evaluations of nonlocal elasticity, the triangular kernel is used in evaluations. The strain field in a bar subjected to uniformly distributed force obtained in this study compared with the classical elasticity solution of the same problem.