Farklı mimari dillerde fraktallere dayalı form üretimi
Fractal based form generation in different architectural languages
  1. Tez No: 223250
  2. Yazar: GAYE GÖZÜBÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLEN ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli mimari tasarım, Fraktal Geometri, Mimari Diller, Form Üretimi, Computer Aided Architectural Design, Fractal Geometry, Architectural Languages, Form generation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bilgisayar destekli tasarım kavramı, bu kavram yardımıyla gelistirilen tasarım yaklasımları ve mimari temsil yöntemleri, günümüz mimarlığını birçok yönden etkilemektedir. Tez çalısması kapsamında mimari tasarımda uyum kavramı bilgisayar destekli mimari tasarım alanıyla birlikte ele alınmıstır. Bu bağlamda fraktaller ve mimari tasarım konusu incelenmis ve fraktallerden yararlanılarak form alternatifleri gelistirilmesi hedeflenmistir. Özgün mimari dili olan yöresel mimarilerde, bölgenin karakteristiğinin fraktal kavramı bağlamında tanımlanması ve bu karakteristiğe uygun yeni formların olusturulması amaçlanmıstır. Tezin ilk bölümünde çalısmanın amacı ve kapsamı açıklanmıs ve izlenen yöntemden bahsedilmistir. Sonraki bölümlerde sırasıyla; fraktal ve fraktal geometri kavramları incelemis, fraktal türleri ve üretim yöntemleri ele alınmıs ve mimarlık ve fraktal geometri iliskisi irdelenmistir. Yapılan alan çalısmasında, fraktal geometri, mimarlık ve yöresel mimari dillerin özgünlüğünün sürdürülebilmesi düsüncesinden yola çıkılarak dokuyla uyumlu form alternatiflerinin olusturulması süreci açıklanmıs ve Türkiye'nin farklı iki yöresel mimari karakteristiğine sahip olan Mardin ilinde ve ?stanbul'daki Kariye semtinde uygulamalar yapılmıstır. Sonuç bölümünde ise, form üretim süreci doğrultusunda izlenen yaklasımın uygulanabilirliği, yapılan uygulamalarda elde edilen sonuçlar ve ileriye dönük çalısmalarda neler yapılabileceği üzerinde durulmustur.
Özet (Çeviri)
Computer aided architectural design concept, design approaches and architectural design methods that have been developed with this concept, affect contemporary architecture in various ways. In the scope of the thesis study, harmony in architectural design is discussed with computer aided architectural design area. In this sense, fractals and architectural design subject were examined, and generating form alternatives via the use of fractals, was targeted. In the local architecture which have own peculiar architectural language, describing architectural characteristic of the area in the context of the fractals and generating new forms according to the characteristic is aimed . In the first part of the study, aim and scope are stated and the method that was followed is mentioned. In the following stages, fractals and architectural design subject are examined, fractal types and generation methods are discussed and the relationship between architecture and fractal geometry is considered. In the field study, the process for generating alternative forms, which are in harmony with the pattern, is explained in accordance with fractal geometry, architecture and sustainability of originality of local architectural language. In the field study, applications are made in two regions, which have different local architectural characteristic of Turkey; Mardin city and Kariye district located in Istanbul. In conclusion, applicability of the approach that was used in form generation process, results obtained by applications and feasible studies that could be done with this approach in the future are considered.