Mimari tasarım eğitimi için sanal doku tabanlı büro binası veri destek sistemi 'talloffice'
Web-based data support system for office buildings in architectural design education- talloffice
- Tez No: 223252
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN MERT ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Mimarlık, Computer Engineering and Computer Science and Control, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Veritabanı Sistemleri, Mimari Tasarım Egitimi, Büro Binası, Database Systems, Architectural Design Education, Office Buildings
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalısmamızın konusu, mimari tasarım ürününün olusturulması için mimari tasarım bilgisini analiz yöntemleri ile birlikte sunan, tasarımda tipoloji, deneyim, soyutlama ve biçimlendirme yaklasımları ile desteklenen, kullanıcısına (ögrenci, mimar, akademisyen) kendi örneklerini paylasma olanagı verebilen bir veri destek sisteminin olusturulması ve internet aracılıgı ile sistemde saklanan bilgilerin kullanıcılarla paylasılması seklinde tanımlanabilir. Bina tipolojilerinden örnek olabilecegine inanılan çok katlı büro binası tipolojisi ile sınırlandırılan sistem içerisindeki yazılı, görsel ve teknik bilgiler ile, tasarımcıya uygulanmıs örneklerden fikir edinebilme, tasarım sürecinde daha önceden olusturulan görsel koleksiyonlarda taramalar yapabilme ve çözmeye çalıstıgı tasarım problemini yeniden yapılandırma olanagı tanımaktadır. Gelistirilen sistem, görsel bir veritabanı ve bir web-veritabanı uygulaması olması özelliklerinin yanında bu özelliklerin veri destek sistemi olarak kurgulanmasında yeni bir örnek teskil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is giving architectural design theory with the methods for analysing the design, which are supported by architectural typology, experience, abstraction and formalization, and also giving users (student, architect, academician) the chance for uploading his/her design examples to the system for sharing their data all over the world using internet connection. System is limited with the high-rise office building typology, but in the future its structure can be used for other building typologies. The written, visual and technical information that the system is contained, is used for getting information about previous examples and also used for searching the examples with the specific features that are defined in research. The system is a new example with the features which is a visual database and also a web-database application.