Mekansal ara durumlar üzerinden mimaride melezlik kavramı
The concept of hybridity in architecture over spatial in-between situations
- Tez No: 223255
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ŞENTÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Melez, Mekan, Ara durum, Architecture, Hybrid, Space, In-between situation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Genel anlamda mimaride melezligin konumlanısına bakmak için, öncelikle melezligin kendine özgü farklı kavramsal açılımları ve onların yardımıyla mimaride melezligin karsılıkları gözden geçirilir. Arastırmada ise, mekansal ara durumlar üzerinden, mimaride melezligin bir süreç aracılıgıyla tarifi yapılır. Mekansal ara durumlar ölçeginde melezligin ortaya çıkısı, var olusu ve varlıgını sürdürebilmesi durumları söz konusu sürecin temel kavramlarıdır. Bu kavramların alt baslıklarında ise, aynı sürecin aralıklarını olusturan farklı iliskilerde yapılasma karakteristikleri belirlenir. Bu arada, mimarinin tetikleyicileri durumundaki kuvvet ve dinamiklerin fiziksel ve islevsel temelde baskın nitelikte olanları, süreç aralıklarındaki etkilesimlere, dolayısıyla bu noktada ortaya konan mimari yaklasımlara isaret ederler. Farklı boyutlarıyla tasviri yapılan melezlik sürecinin, mimarideki etkinligini degerlendirebilmek için, bu içerikte tasarlanmıs mevcut örneklerle eslesme aralıklarının karsılastırmalı analizleriyle bazı sınıflandırmalara gidilir. Bu örneklerin ortak temelini ise, sirkülasyon alanları üzerinden incelemelere imkan veren, mekansal ara durum yaklasımları olusturur. Yapılan incelemeler üzerinden, çesitli mekansal ara durum yaklasımlarının kendi süreçleri ile, tarifi yapılan mimaride melezlik ve melezlik süreci arasındaki degisken eslesme dinamikleri sorgulanır. Bu baglamda örnek gösterilen sirkülasyon alanlarının ele alınıs yöntemlerinin, farklı farkındalık seviyelerine ragmen, genellikle melezligin potansiyel durumlarından uzak noktalarda konumlandıgı yönündeki öngörüyü ortaya koyabilmek üzere, karsılıklı iliski degerlendirmeleri yapılır.
Özet (Çeviri)
Like any other scientific discipline, the concept of hybridity is met with many different approaches in architecture, due to the variety of its conceptual definition. The research content will evaluate the situation and position of this concept in the architectural agenda. This evaluation consists of identification of its own structure and the analysis of relevant reflections. In order to understand the position of hybridity in architecture, its varying definitions are examined through both conceptual and architectural fields. The research, defines the architectural hybridity over spatial in-between situations with the help of a process. At the scale of spatial in-between situations, becoming, being and continuity of hybridity are the basic concepts of the process. These concepts include structuring characteristics with different relations that form the process interspaces. Moreover, physically and functionally dominant forces and dynamics of architecture, refer to interaction in these interspaces and related architectural approaches. After defining different dimensions of hybridity process, some classifications of relations between existing design samples and the process interspaces are made to evaluate its effectiveness in architecture. Collective basis of the samples creates spatial in-between approaches related to situations, which lets research over circulation spaces. Over the research, matching dynamics of defined approaches and the hybridity process are examined. Then, evaluations of reciprocal relations are presented, in order to justify that the architectural method samples, used for designing circulation spaces, are situated far from the potential conditions of hybridity.