Impact of liberal economy on the urban pattern of tirana: Pre and post transitional urban dynamics
Liberal ekonominin tiran kentsel dokusu üzerindeki etkileri: Tranzisyon önce ve sonrası kentsel dinamikler
  1. Tez No: 223254
  2. Yazar: ILİR NASE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET OCAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Tiran, Kentsel Doku, Ekonomik Geçis, Tirana, Urban Pattern, Albania, Economic Transition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Merkezi ekonomiden pazar ekonomisine geçis, Dogu Blok ülkelerinde farklı tepkilere yol açmıstır. Bu geçis döneminde ülkelerin gösterdigi performans, ülke sehirlerinin mekansal yapılandırmasını dogrudan etkilemistir. Bu çalısmada, karsılastırma yöntemleri ve sehircilik analizleri kullanılarak liberal ekonominin Tiran'daki komünizm döneminden kalma kentsel yapısını degistirdigi ifade edilmistir. Ayrıca mekansal degisimin sehrin sosyo ekonomik yapısı ile karsılıklı etkilesim içerisinde, paralel bir gidisat izledigi de ispatlanmıstır. Degisimin boyutlarının Tiran'ın farklı özelliklere sahip kentsel alanlarına göre farklılık göstermekte olup, kent içindeki konumu, alanın ekonomik geçis dönemi öncesi kentsel dokusu ve alanın sosyo ekonomik yapısı gibi faktörlere dayandıgı vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Transition from centralized to a market economy yielded different responses from the East Bloc countries with economic performance directly effecting spatial composition of the cities. In this study, by using hierarchical comparative methods and urban planning analyses, it is shown that liberal economy has changed the communism-inherited urban fabric of Tirana. It is pointed out that this spatial change follows a mutually interactive, parallel path with the socioeconomic composition of the city. It is further emphasized that the degree of change differs in various parts of Tirana and is predicated on the area?s location within the city, pre transitional urban pattern of the area and socioeconomic composition of the area?s inhabitants.