Ürünlerinin değerlendirilmesi için bir yöntem
A method for the evaluation of products
  1. Tez No: 223268
  2. Yazar: AHMET ÖNDER FESLİGİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün, Tasarım, Değerlendirme, Product, Design, Evaluation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde, global rekabet hızla ilerlemekte ve tasarımlar ürünlerin satışında önemli bir etken olmaktadırlar. Fakat tasarımların bu hızlı rekabet ortamındaki değerlendirilmelerinde sorunlar yaşanmaktadır. Bu tezde üretilen tasarımların değerlendirilebilmesi için bir metod önerilmektedir. Değerlendirme sürecinde, söz konusu ürün tasarımının üretilmesi ve tasarlanmasındaki tüm olası problemler birbiri ile karşılaştırılarak öncelikleri belirlenmekte ve analitik hiyerarşi prosesi ile değerlendirmesi yapılmaktadır. Tez konusu değerlendirme yöntemi ile ürün değerlendirilebilecek ve tasarımdan pazara tüm yaşam döngüsü içinde, ürün yönetimi için kullanışlı bir araç olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, global competition is rapidly developing and design is becoming an important factor that effects the sale of products. In some cases some problems can be faced for evaluation of products during the rapidly developing competition environment. In this study, a model is proposed for estimation of the products. During the evaluation process, priorites of all the possible problems for producing and designing of product design are considered by comparing them with each other, and evaluated by analytic hierarchy process. Therefore, by the product evaluation defined in this study, products can be evaluated, and then will be a usable tool for product management for all life cycle of the product starting from design stage to the marketing.