Fındıkta mikrodalga ile kurutmanın Aspergillus flavus küfüne etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of microwave treatment as a drying method on Aspergillus flavus in hazelnut
- Tez No: 223267
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP DİLEK HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fındık, mikrodalga, Aspergillus flavus, kurutma, Hazelnut, microwave, Aspergillus flavus, drying
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalısmada, fındıkta geleneksel kurutma yöntemlerine alternatif olarak mikrodalga ile kurutma denenmistir. Özel kaplarda belirli sürelerde sartlandırılan fındık numuneleri, sanayi tipi mikrodalga fırınında farklı mikrodalga güç ve sürelerinde mikrodalga enerjisine maruz bırakılmıstır. Her bir mikrodalga uygulamasından önce ve sonra fındıkların su aktivitesi ve nem degerleri belirlenmis ve toplam küf sayısı analizleri yapılmıstır. Mikrodalga uygulamasından sonra fındıklar belirli bagıl nem sahip doymus tuz çözeltilerinin bulundugu steril kavanozlarda depo edilmistir. Böylece kurutmanın saglandıgı fındık numunelerinde farklı ortamlarda depolamanın fındık mikoflorası ve kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Yapılan denemelerde en iyi sonuçların alındıgı mikrodalga parametreleri 3x1000 watt gücü 420 saniye olarak bulunmustur. Bu parametreler uygulandıgında fındıkta toplam küf sayısında %68,48'lik bir azalma saglanmıstır. Aynı parametreler Aspergillus flavus küfü asılanmıs fındıklara uygulandıgında ise %37,02'lik bir azalma saglanmıstır. Uygulamadan sonra faklı depolama sartları da incelenerek Aspergillus flavus küfü asılanmıs fındıklarda depolama sonunda küf sayısında logartimik bir artıs gözlenmemistir. Literatürde kurutma çalısmaları mevcuttur fakat kurutmayla birlikte küf üzerine etkinin incelendigi arastırmaya rastlanmamıstır. Türkiye için büyük öneme sahip fındıkta bu çalısma ile daha iyi kalitede ürün eldesi, küf gelisiminin ve aflatoksin olusumunun engellenmesi için yeni bir yaklasım denenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, microwave drying is investigated as an alternative way of drying for hazelnut. Hazelnuts were stored in specials containers with distilled water then treated in an an industrial type microwave oven for the purpose of drying. Before every microwave treatment, moisture content, water activity, total mould count analysis was performed. Also, the same analyses were performed after the treatment. After the microwave treatment, hazelnuts will be stored in different relative humidities in sterile jars to see the effect of different storage environments on hazelnut quality and micoflora. The results obtained by these applications showed us that the most effective parameters are 3x1000 watt power output and 420 seconds. The decrease in total mould counts as percentage is 68,48% at these parameters. We used the same parameters to see the effect on Aspergillus flavus, the decrease in hazelnuts which inoculated with Aspergillus flavus is 37,02%. After the microwave treatment, hazelnuts were stored in different relative humuidities, there were no significant difference in Aspergillus flavus inoculated hazelnuts counts. There are many studies involving microwave drying but none of them investigated the effect of microwave drying on moulds. In order to obtain high quality product, eliminate the growth of moulds and presence of aflatoxin, a new way of drying has been investigated.