Yükselen mimarlıklar ve (yeni olgusu ile ilişkisi içinde) getirdikleri açılımlar
Risinh architectures and their insight (in relation with the phenomenon of newness)
- Tez No: 223274
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ŞENTÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: zaman-mekan, form, süreklilik, akıskanlık, geometri, sibermekan, hiperyüzey, emergent, interaktiflik, yeni, new, form/function, time/space, continuity, liquidity, geometry, cyberspace and hyperspace
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez çalısmasının amacı, mimarlık alanında son on yılda hızla gelisen, mimarlık gündeminde gittikçe önem kazanan, diger yaklasımlardan kendini ayıran ve mimarlık elestirmenleri tarafından `yeni bir paradigma' dönüsümüne denk düstügü iddia edilen mimarlık yaklasımlarının incelenmesidir. Bu yaklasımların yenilik iddiaları, ve yenilik olarak ne/yi ortaya koyduklarını sorgulanmaya çalısılmaktadır. Çalısma, kendilerini öncü olarak tanımlayan ve mimarlık gündeminin olusumunda etkin olan Architectural Design, Lotus International adlı süreli yayınların, 1996-2006 yılları arasındaki, özel sayılarına dayanmaktadır. Tezde öncelikle yeni kavramının modernizm ve postmodernizm baglamında nasıl gelistigi, ne anlama geldigi tartısılmıs; daha sonra ise günümüzde yenilik iddiasında olan yaklasımların ortaya çıkmasında etkin olan dekonstrüktivist mimarlık incelenmistir. Bu bölümlerde amaç, her biri çok genis konular olan modernizm, postmodernizm ve dekonstrüktivist mimarlıgın ayrıntılı bir incelenmesi degil, fakat özellikle, yeni kavramı açısından bu akımların yaptıgı açılımları ortaya çıkarabilmektir. İkinci bölümde son on yılda beliren ve kendilerini `yeni' olarak tanımlayan mimarlıklar, temel özellikleri, kuramsal ve felsefi kaynakları, getirdikleri yeni anlayıs ve formlar açısından incelenmistir. Sırasıyla Sıvı Mimarlık, Hiperyüzey Mimarlıgı, Sibermekan Mimarlıgı, Bilim Kurgu Mimarlıgı, İnteraktif Mimarlık ve Emergent Mimarlık'tır. Son on yılda yükselen bu yeni mimarlıkların söz konusu yeni'yi hayata nasıl geçirdikleri, ön plana çıkan bina ve projelerin degerlendirmesi esliginde ele alınmıstır. Bu analizde, binalar ve projeler tez boyunca ele alınan, tanıtılan ve tartısılan kavramlar esliginde irdelenmistir. Son bölümde ise kendilerini yeni olarak adlandıran bu mimarlıklar, aralarındaki içsel farklılıklar soyutlanarak, bir bütün olarak ele alınmıstır. Yükselen mimarlıkların gelistirdikleri ve olusturdukları kavramlar, formun olusumu, tasarım süreci, araçları ve teknolojisi, mimarın rolü, mimarlıgın konumu, diger disiplinlerle etkilesimindeki pozisyonu açısından sorgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to analyze those architectural approaches which rose to prominence in the last decade and claim to incarnate a ?new paradigm? distinguishing itself from other approaches in architecture. The thesis investigates to what extent those approaches represent ?newness?, with a critical examination of the special issues of the periodicals, as Architectural Design and Lotus within the time frame of 1996-2006. The thesis starts with an analysis of the meaning and development of the concept of ?new? in the context of Modernism and Postmodernism. Then deconstructivist architecture is discussed as an approach which paves the ground for the emergence of the new architectural approaches. After this discussion, rising architectures in the last decade which define themselves as ?new? are examined, with respect to their basic features, conceptual and philosophical resources and their representatives. Those architectural approaches are defined as Liquid Architecture, Hypersurface Architecture, Architects in Cyberspace, Sci-Fi Architecture, Interactive Architecture and Emergent Architecture. In order to understand how those approaches put into practice their claims, selected buildings designed by the represenatives of those new architectures are analysed. This analysis refers to the concepts which are identified and discussed through the thesis. The thesis terminates with an overall assessment of the basic features of the approaches analysed, by abstracting inner differences in a way to achieve the main objective of the thesis, which is to question the new insights and potentials brought about by the rising architectures. This assessment is made on the concepts and forms they develop, the technologies they use in the design process, the role of the architect, the position and interaction of architecture with respect to other disciplines.