Türkiye'de hazır beton sektörü ve sektördeki büyüme
Ready mixed concrete sector in Turkey and sector growth
- Tez No: 223273
- Danışmanlar: DR. AKIN ERİŞKON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır Beton, Hazır Beton Sektörü, Ready Mixed Concrete, Ready Mixed Concrete Sector
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez çalışmasında, hazır betonun sektörü ve hazır beton teknolojisinin geçmişi ve mevcut durumu göz önüne alınarak sektörün büyümesi ele alınmıştır. Hazır beton teknolojisi, sektör olarak değerlendirilmesi, sektördeki büyüme ve işletme açılarından irdelenmiştir. Birinci bölümde beton ve hazır betonun tanımları, yapı malzemesi olarak inşaat sektöründeki önemine ve cazibesine değinilmiştir. İkinci bölümde insanoğlunun M.Ö. 3000 yılından itibaren kullandığı kalsiyum esaslı bağlayıcı maddelerden günümüz teknolojisine ulaşana dek hazır betonun tarihsel gelişimine değinilmiştir. Üçüncü bölümde hazır betonun bileşenleri olan agrega, çimento, karma suyu ve beton katkı maddelerine, beton santrallerinde kullanılam makine ve teçhizattan üretim ve dökümüne kadar hazır betonun geçirdiği tüm evreler irdelenmiş, kalite ve geri dönüşüm konularına da ayrıca değinilmiştir. Dördüncü bölümde sektörle ilgili Türkiye ve Avrupa'da faaliyet gösteren kuruluşlara, ülkemizdeki hazır beton sektörünün mevcut durumuna ve sorunlarına değinilmiştir. Beşinci bölümde Türkiye Ekonomisi, İnşaat Sektörü ve Hazır Beton Sektörü ele alınarak, Hazır beton Sektöründeki büyüme ve Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013) döneminde sektörde beklenen gelişmeler ele alınmıştır. Sektörün ülkemizdeki büyümesi incelenirken, büyümeyi etkileyen makine, insan, maliyet, piyasa, teşvik ve yönetmelik faktörlerine de değinilmiş, ayrıca kullanım yerlerine göre, bölgelere ve firmalara göre büyüme irdelenmiştir. Altıncı bölümde hazır beton santralinin yatırım planlaması aşamasında yapılan fizibilite, taşeronluk ve bütçe gibi konular ele alınmıştır. Tezin yedinci bölümünde ise yapılan çalışma hakkında genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we analyze the growth of the sector by analyzing the history of the ready mixed concrete sector and its current position. Also the ready mixed concrete technology, analyzing as a sector, sector growth and business run has been analyzed. On the first section, definition of concrete and ready mixed concrete plus the appeal and importance as a building material is highlighted On the second section, historical improvement of ready mixed concrete from the calcium based attachment materials at 3000 B.C. through the current technology is highlighted. On the third section, we analyze the ingredients of the ready mixed concrete such as aggregate, cement, water, and cement addition chemicals also we analyze all the phases of ready mixed concrete such as concrete plants machinery , producing equipment and to the final application. Also quality management and recycling of the product has been mentioned. On the fourth section, we analyze the sector foundations that are active in Turkey and Europe and also the current position and the problems of the ready mixed concrete sector in our country have been analyzed. On the fifth section, Turkish Economy, Construction sector and Ready Mixed Concrete has been analyzed. Sector growth and the expected sector improvement at the 9th Development Plan (2007-2013) have been analyzed. While the sector improvement in our country has been analyzed, machinery, labor, operating costs, the market, incentives and the regulations are also mentioned and categorized by regions and companies affecting growth. On the sixth section, phases such as feasibility, subcontractors and budget plans are analyzed for investment plan to build a ready mixed concrete plant. On the seventh section, general evaluation of the work performed has been done.