Çelik tel içeriğinin ve dayanımının sifcon'un mekanik davaranışına etkileri
Effects of content and strength of steel fibers on the mechanical behaviour of sifcon
- Tez No: 223275
- Danışmanlar: PROF.DR. CANAN TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sifkon, kırılma enerjileri, lifli betonlar, Sifcon, fracture energy, fibres reinforced concrete
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmanın amacı; SIFCON'un elastisite modülü, yarma-çekme dayanımı, netegilme dayanımı ve kırılma enerjisi gibi mekanik özelliklerinin çelik lif içerigi vedayanımıyla degisiminin incelenmesidir. Yapılan çalısma kapsamında bes betonkarısımı farklı metalik lifler katılarak üretildi. Çelik lifler karısım içindeki hacimselyüzdeleri toplamı % 5 ve % 10 olacak sekilde karısıma farklı miktarlarda katıldı.SIFCON, çimento, silis dumanı, çok ince kum, süper akıskanlastırıcı ve çelik liflerinkullanılmasıyla üretildi. Standart basınç ve elastisite modülü deneyleri için 100 mmçapında ve 200 mm yüksekliginde silindirler bütün karısımlar için hazırlandı. Netegilme dayanımı ve kırılma enerjisi bu çentikli kirislerden elde edildi. Yapılan deneyleredayanarak çelik lif içeriginin ve dayanımının hamur enjekte edilmis lifli betonun tepenoktası sonrası davranısını önemli ölçüde etkiledigi sonucuna varıldı. Kırılmaenerjisindeki ve mekanik özelliklerdeki artıslar çelik lif dayanımına ve miktarınabaglıdır. Çelik lif miktarına ve dayanımına baglı olarak kırılma enerjisinde ve netegilme dayanımında artıslar elde edildi. Üretilen numunelerin kırılma enerjilerindelifsiz numunelerin 2000 katına varan degerler elde edildi. SIFCON'un basınç ve yarmadayanımları, SIFCON matrisininkilere kıyasla yaklasık 2 kat arttı.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to study the mechanical behavior of SIFCON withdifferent amount of steel fibers and tensile strengths. Modulus of elasticity, splittingtensile strength, bending strength and fracture energy of these concretes are observed inthis research. In this research, five different concrete mixtures with different steel fiberswere produced. The volume fraction of each steel fibers was varied from % 0 to % 10 insteps of % 5. SIFCON is produced by using cement, silica fume, very fine sand,superplasticizers and steel fibers. The strength of steel fiber was also variable. For boththe modulus of elasticity and the standard compressive tests, cylinders of 100 mm indiameter and 200 mm in height were prepared for all mixtures. Disc specimens wereused for the splitting tensile tests. The beams prepared for the fracture energy tests were280 mm in length and 70x70 mm in cross section. The effective cross-section at the midspanwas reduced to 35x70 mm. Thus, the net bending strength and the fracture energywere obtained using these specimens. It can be examined that both tensile strength andamount of steel fibers affect the postpeak response of the SIFCON. The increase infracture energy and mechanical properties depends on the type and amouth of steelfibre used. The fracture energy of these materials are reached up to 2000 times of plainconcretes. Compressive and splitting tensile strength of SIFCON increased up to abouttwo times of those of the matrix of SIFCON.