Dokuma kumaş özelliklerinin ve görmüş olduğu mekanik bitim işlemlerinin dokuma kumaş mukavemetine etkisi
Influence of woven fabric properties and applied mechanical finish on fabric strength
- Tez No: 223284
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BANU UYGUN NERGİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma Kumas, Kumas Mukavemeti, Zımparalama, Reaktif Boyama, Mekanik Bitim, Woven Fabric, Fabric Stregth, Emerising, Reactive Dye, Mechanical Finish
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalısmada, dokuma kumasların mekanik ve kimyasal özelliklerinin kopma ve yırtılma mukavemeti üzerinde etikisi sunulmaktadır. Pamuklu dokuma kumasın yapısal ve kimyasal özelliklerinin kopma mukavemeti üzerinde etkisi vurgulanmaktadır. Gramaj, iplik numaraları, çözgü ve atkı sıklıgı, örgü, kopma ve yırtılma mukavemeti degerleri ölçülüp analiz edilmistir. Kopma ve yırtılma mukavemeti degerlerinin trend analis grafikleri, yapısal özelliklerin ve kimyasal islemlerin kopma ve yırtılma mukavemetini degistiren faktörleri göstermektedir. Sonuçlar düsük gramajda yogun zımpara, sardon islemine tabi tutulmus kumasların risk tasıdıgını göstermistir. Mekanik apre, gramaj ve kimyasal boyama islemi kumasın kopma ve yıtılma mukavemetini degistiren faktörler olarak sayılabilir.
Özet (Çeviri)
In this paper the influence of some mechanical and chemical properties of woven fabrics on tensile strength and tear strength of woven fabrics is presented and importance of constructional properties and chemical properties of cotton woven fabrics in tensile stregth is stressed. Some basic mechanical properties, such as weight, yarn counts, warp and weft density, weave, tear strength and tensile strength were measured and analysed. Trend analyse diagrams in tensile strength and tear strength show the influence of constructional and chemical process on the strength of cotton woven fabric. The result indicated that fabrics with low weight and high mechanical treatment such as emerising, brushing has potential risks to resistance physical effects. Mechanical treatment, chemical process and weight can be count as dependent facts which change tensile and tear strength.