Jorge Luis Borges'in yazınında evren kurgusu
Universe design in Jorge Luis Borges' literature
  1. Tez No: 223283
  2. Yazar: DENİZ YATAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARDA İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Evren, mekan, yazın, mitoloji, deneyim, anlatı, Universe, space, literature, mythology, experiments, narrative
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalısmada, Jorge Luis Borges'in yazınlarında kurguladıgı mekanların olusturulma kaynakları ve anlatılarının beslendigi düsünsel, mitolojik ve deneyimsel veriler üzerinde durulmustur. Borges olusturdugu mekanlarla ve yazınıyla evreni tekrar kurgulamıstır. Bu kurgulara kaynak olarak ise etkilendigi yazar ve düsünürlerin fikirleri ve evren tasarılarından yararlanmıstır. Bu veriler, Borges'in mekanlarında birbiri içine girmis katmanlar olarak yapılanmıslardır. Bir metin içinde birden fazla veri çesitli noktalardan metne tutunarak ya da onu sararak metni olusturur. Anlatı ve mekan da bu verilerin birbirini sarmasında oldugu gibi, birlesirler ve birbirlerine karısırlar. Mekanın kurgulanmasında Borges'in kullandıgı yöntemler, yazınının olusturulmasında kullandıgı yöntemlerle örtüsür. Ortaya çıkan mekan ve anlatı Borges'in evren ile ilgili tasarısına karsılık gelir. Bu olusum Borges'in yazınını içine alıp aynı zamanda, yazın ve mekan olarak evren kurgusunun içindedir. Borges Evren kurgusunu olustururken, tekrarları, geri dönüsleri, birbiri içine girmis yapıları kullanarak yeni ve birbirinden farklı olasılıklara giden olusumlar yaratır.
Özet (Çeviri)
Sources of space designs of Jorge Luis Borges and mythological, experimental and intellectual data of Borges? narratives are the main subjects of this study. Borges had redesigned the Universe by designed spaces and narratives. He affected from philosophers and writings as he redesign the Universe. Furthermore, fictions, ideas and narratives of writers and philosophers that he impressed are essential sources of his space designs. This data is formed in his literature as a system that is formed like combined layers. Hanged and surrounded data is combined to each other so as to form the narrative. Narrative and space are combine to each other in Borges? literature as the same form that is described. The space that was designed by Borges is related to Universe. Borges? Redesigning Universe Process structured by repetitions, backward movements, combined movements. The design of the Universe have many possibilities that can continue with others.