Bir yüksek gerilim laboratuvarının ölçüm belirsizliğinin belirlenmesi
Determination of the measurement uncertainty of a high voltage laboratory
  1. Tez No: 223309
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZCAN KALENDERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçüm Belirsizligi, Yüksek Gerilim Laboratuvarı, Alternatif, Measurement Uncertainty, High Voltage Laboratory, Alternating Voltage, Lightning Impulse, Switching Impulse
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yüksek alternatif gerilimler ve darbe gerilimleri bilinen geleneksel ölçme sistemleri ile ölçülemezler. Bir yüksek gerilim ölçme sistemi, gerilim bölücü veya ölçü transformatörü gibi dönüstürücü elemanlardan, ölçü kabloları gibi iletim elemanlarından ve dijital kaydediciler ve tepe deger ölçü aletleri gibi kaydedici cihazlardan olusur. Yüksek gerilim ölçmelerindeki ölçüm belirsizligine etki eden birçok bilesen bulunmaktadır. Bunlar gerilim bölücü ve ölçüm kablosundan olusan sistemin gerilim çevirme oranından kaynaklanan belirsizlik, sıcaklıktan kaynaklanan belirsizlik, tepe deger voltmetresi ve dijital kaydedicilerinden kaynaklanan belirsizlik bilesenleridir. Bu çalısmada, bir yüksek gerilim laboratuvarının ölçüm belirsizligi belirlenmistir. Bu amaçla, ölçümün belirsizliginin nedenleri ortaya konulmus, belirsizlik tipleri ve belirsizlik hesaplama yöntemleri incelenmistir. Daha sonra, alternatif gerilim, yıldırım darbe gerilimi ve anahtarlama darbe gerilimleri tanımlanmıstır. Ölçümlerin yapıldıgı yüksek gerilim laboratuvarı ölçüm sistemi tanıtılmıstır. Yüksek gerilim laboratuvarının ölçüm belirsizliginin belirlenmesi amacıyla UME referans ölçüm sistemi ile es zamanlı ölçümler yapılmıstır. Belirsizlik bilesenleri kullanılarak alternatif gerilim ölçüm sistemi ve darbe gerilimi ölçüm sistemi için belirsizlik bütçeleri olusturulmustur. Son olarak, yüksek gerilim laboratuvarı alternatif gerilim ölçüm sisteminin genisletilmis belirsizligi ve darbe gerilimi ölçüm sisteminin genlik büyüklügü ve zaman büyüklügü genisletilmis belirsizlikleri %95 güvenilirlik düzeyi (k = 2) için belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The measurement of high level alternating voltages and impulse voltages can not be measured directly with conventional measuring systems. A high voltage measuring system consists of converting devices such as voltage divider or measuring transformer, transmission device like measuring cable and a peak voltmeter or a digital recording device. The uncertainty of the high voltage measurements is influenced by many factors. These are the uncertainty caused by the voltage ratio defined by the voltage divider and measuring cable, the uncertainty caused by the temperature, the uncertainty caused by the resolution of the peak voltmeter and digital recording device. In this study, the measurement uncertainty of a high voltage laboratory has been determined. For this aim, sources of measurement uncertainty types of uncertainty and calculation methods of uncertainty have been examined. Then, alternating voltage, lightning impulse and switching impulse voltages have been defined. The high voltage laboratory, which the measurements were performed, has been described. In order to determine the uncertainty of the high voltage laboratory measurements have been performed simultaneously with UME reference measuring system. The uncertainty budgets of alternating measuring system and impulse voltage measuring system have been formed by using the uncertainty components. Finally the expanded uncertainty of the alternating voltage measurement system and the expanded uncertainties for the voltage and time parameters of impulse measuring system of the high voltage laboratory have been determined with the confidence level of 95% (k = 2).