Ev tipi yıkamanın çeşitli iplik ve örgü tipinden mamul viskon kumaşlar üzerindeki etkileri
Effects of home laundering on the viscose knitted fabrics made of various yarn and knitting types
  1. Tez No: 223310
  2. Yazar: BAŞAK ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM İRİDAĞ BECEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskon, ev tipi yıkama, yıkamanın etkileri, boyutsal özellikler, fiziksel özellikler, Viscose, home laundering, laundering effects, dimensional properties, physical properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalısmada, öncelikle viskon lifinden mamul kumaslar üzerinde etkili olan yıkama parametreleri incelenmis ve viskon lifinin hassas yapısına uygun bir yıkama kosulu olusturulmustur. Sonraki asamada, ev tipi yıkamanın etkileri %100 viskon ve %96/4 viskon/likra içerigine sahip, ring, vortex ve sirospun iplik teknolojileriyle üretilen, gevsek, orta ve sıkı ayarda örülen süprem, ribana ve interlok temel örgüleri üzerinde arastırılmıstır. ncelenen boyutsal ve fiziksel etkiler boyutsal degisim, may dönmesi, kırısma, patlama mukavemeti degisimi, boncuklanma ve asınma dayanımıdır. Yıkamanın etkilerini saptayabilmek amacıyla yıkanmamıs ve ardısık olarak bes defa yıkanmıs numunelere ait sonuçlar istatistiksel olarak degerlendirilmistir. Çalısmanın sonunda viskon ve viskon/likra içerikli çesitli tiplerdeki kumasların boyutsal özelliklerinin yıkamadan çok fazla etkilendigi, buna karsılık fiziksel özelliklerde yıkama etkisiyle meydana gelen degisimlerin daha az oldugu sonucuna ulasılmıstır. Bundan baska lif tipi, iplik tipi, örgü tipi ve örgü sıklıgının kumasların yıkamaya karsı olan performansını etkiledigi belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly the effective parameters of washing on viscose fabrics are investigated and a washing condition which is convenient for delicate structure of viscose fiber is formed. In later stage, the effects of home laundering are searched on 100% viscose and 96/4% viscose/lycra single jersey, rib and interlock basic knits at loose, medium and tight knit densities produced by ring, vortex and sirospun yarn spinning technologies. The dimensional and physical effects which are studied are dimensional change, skewness, wrinkling, bursting strength loss, pilling and abrasion resistance. To determine the effects of washing the results of unwashed fabrics and fabrics subjected to five consecutive cycles are evaluated statistically. At the end of the study, the following results are obtained. The dimensional properties of various types of viscose and viscose/lycra fabrics are affected by washing too much, on the other hand the changes occurred at physical properties of fabrics are less. Moreover, it is determined that fiber type, yarn type, knitting type and knitting density affect the performance of fabrics against washing.