Örgütsel hizmet pazarlarında müşteri odaklı pazarlama yaklaşımı
Customer focused marketing approach in organisational service markets
  1. Tez No: 223311
  2. Yazar: CEM TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM BURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müsteri Odaklılık, İliski Pazarlaması, Müsteri İliskileri Yönetimi, Müsteri Memnuniyeti ve Güveni, Sadakat, letisim Kanalları, Customer Focus, Relationship Marketing, Customer Relationship Management, Customer Satisfaction and Retention, Communication Channels
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Endüstriyel pazarlar birçok özelligi ile tüketici pazarlarından ayrılmaktadır. Karar verme, iliskiler ve süreçler tamamen farklıdır. Aslında endüstriyel pazarlarda müsteriler aldıkları ürüne deger katarak, onlar da kendi müsterilerine hizmet sunmaktadır. Ancak bu endüstriyel pazarlarda satısları artırmak için gelistirilen meshur pazarlama karması mantıgı artık günümüzde geçerliligini kaybetmistir. 4P olarak da adlandırılan bu yapıda müsteriye yer verilmemistir. Müsterinin isteklerine göre ürün üretmek bu düsünceye göre terstir. Ancak müsteriyi bir tarafa bırakıp pazarlama stratejileri olusturmak yanlıstır. Günümüzde iliski pazarlaması, müsteri güveni, tutundurma ve müsteri iliskileri yönetimi gibi kavramlar günümüzde artık pazarlamanın kilit kelimeleri olmustur. Bir endüstriyel pazar olan ticari araç firmaları ile onların ürettigi araçları satın alıp hizmet veren personel, ögrenci ve turizm tasımacılık firmaları arasındaki pazarda müsteri odaklı pazarlama stratejileri incelenmistir. Bu stratejilere göre müsterin konumu nedir, ne gibi çalısmalar yapılabilir gibi sorulara cevap aranmaktadır. müsteriyle en iyi iletisim ve iliski metotları arastırılmaktadır. Bölüm sonunda elde edilen modelle sektörü etkileyen tüm etmenler göz önünde bulundurulmus ve pazara girmeyi hedefleyen firmalar için tavsiyeler verilmistir.
Özet (Çeviri)
Organisational markets present different types of challenges and opportunities than those presented by consumer markets. The concepts of relationships, value and buyer decision making function in very different ways than would be expected in consumer markets. Actually business markets consist of all organizations that purchase goods and services to use in the creation of their own goods and services. In the past promotion mix (4p) was very general in organizational market concepts. But it is known that this 4P rule can not be a solution for marketing strategies. To develop a marketing strategy, the role and importance of a customer can not be forgotten. Relationship marketing, relationship intention, loyalty, customer retention, customer relationship management and customer focus are the key words of our core investigation. After literature research, we select a private section. We want to learn how the sellers of automotive companies in Turkey which produce types of buses should approach and behave to the customers. The customers are not consumers. They also want to use these vehicles to give transportation services to the firms, schools and tourism agencies. With this project, we search for the best relations methods and communication steps between sellers and customers. We construct a marketing strategy without forgetting the role of customer. At the end we find a model to help new firms to invest money and sell vehicles in this sector. Deep interviews and other investigations help to build this model.