AES uygulaması’nın FPGA gerçeklemelerine karşı güç analizi saldırısı
Power anaysis attack against FPGA implementation of AES algorithm
  1. Tez No: 223316
  2. Yazar: HAKAN KAYIŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SIDDIKA BERNA ÖRS YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AES, Kriptografi, Şifreleme, Farksal Güç Saldırısı, AES, Cryptography, encrpytion, Differential Power Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tez kapsamında 128 bit anahtar kullanılan AES algoritması ve bu algoritmanın akıllı kart gerçeklemesine yönelik farksal güç analizi incelenmiştir.AES algoritmasının FPGA kart gerçeklemeleri , çalışma sırasında yan kanal etkisi olarak değişik çıktılar üretirler; ısı, elektromanyetik radyasyon, güç harcaması gibi. Bu çıktılar önlem alınmadığı takdirde şifreleme algoritmasına ve anahtarına ait bilgiler içerebilirler.Farksal güç analizinin temel prensibi , gerçeklemenin yapıldığı akıllı kartta kullanılan registerların durum değiştirme anında harcadıkları gücün AES algoritmasının temel dayanağı olan şifreleme anahtarına ait bilgi içermesidir. Güç harcamasının bu karakteristiği, bize yapılan ölçümler ile AES anahtarının korelasyon analizi yardımı ile eldesini mümkün kılar. Ölçüm ortamının kalitesine göre belli sayıda güç ölçümü , bir bilgisayarda yapılan öngörülen model güç harcama verileri ile beraber kullanılarak AES anahtarına ait 8 bit elde edilir. Analiz, 8 bitlik anahtar parçasını elde etmeye yöneliktir ve öngörülü model için hazırlanan veri ile sırayla 128 bitlik anahtarın tamamı elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
In our thesis work, AES with 128 bits encryption key and differential power analysis (DPA) against the FPGA implementation of this algorithm is studied. Implementations of the AES algorithm on FPGA cards produce side channel effects during runtime; like heat, electromagnetic radiation, power consumption .If not avoided in the design phase, these side channel effects may have information about the algorithm and the AES encryption key . The basic principal of the DPA depends on the power consumption of the toggle operation of the registers used in the implementation of FPGA; this side effect may have information about one of the main part of the algorithm, the AES key. The characteristics of the power consumption makes it feasible to get the AES key with the correlation analysis. Depending on the quality of the measurement system, an amount of the measurement data, an analysis of the DPA for the suggested model in a PC , the 8 bits of the AES key can be found. Analysis is for 8 bits and after all, by repeating this procedure , all 128 bits of the key can be found.