Boşluk
Void
  1. Tez No: 223333
  2. Yazar: DUYGU DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaya çıkıs, Sezgisellik, Olanaklılık, Emergence, Intiutions, Possibilities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bosluk, insanın kendisi ve çevresi ile iliskisine ait yeni deneyim kanallarının farkedilmesi, potansiyellerin arastırılması çalısmasıdır. nsan, maddesel ve mekansaldüsünmeye egilimlidir. Oysa seylere iliskin gerçek bilgi, maddesel olanın ötesinde,aracısız ve kesintisiz olarak `bir arada bulunma' durumu ile elde edilebilir. Yerlesikkavrayısın statik kalıplarından kurtulmak ve atanmıs sıfatlardan arınmak, boslugayaklasımımızı dönüstürecek, farkındalık düzeyini arttıracaktır. Bu süreç, imgelemdehiçlikten her seye, var olmaktan yok olmaya genis bir alana ait, muglâk pek çokçagrısımla karsılanan `bosluk' kelimesinin baglayıcılıgında gerçeklestirilir. lk bölümde`henüz olmayan ancak olanaklı olanı barındıran' boslugun çesitli çagrısımları üzerinedüsünülür. Çesitli arastırma alanlarına ait açıklama modellerinin, elbirligiyle, evrene veyasama iliskin algımızı degistirmekte oldugu ontolojik düsünce kırılması esiginde, yenibosluk kavrayısı, güncel kuramsal altyapısına oturur. Bir sonraki adım, özerkparçaların sürekli ve dönüsmeye açık iliskileri üzerinden açılımlanan boslukta, ortayaçıkıs, bir ve bir arada olus gibi var olma stratejilerinin arastırılmasıdır. Boslugu isletentemel prensipler nelerdir ya da parçaların yönelimleri nasıl belirlenir gibi sorularıncevapları aranır. Daha sonra boslukta üretimin/yapmanın kosulları yani organizasyonbiçimleri çesitli güncel mimarlık örnekleri üzerinden tartısılır. Mimarlık, budönüsümlere hızla cevap veren bir organizasyon alanı olarak degerlendirilir.
Özet (Çeviri)
Void, is an attempt to explore new spatial, experimental conditions about man and hisrelation with universe. We tend to think through space, but the real information aboutthe `things? can only be felt in a special situation called `being together?. By goingbeyond stabilized models of anticipation, and getting rid of the notions that we areaccustomed to use for the definitions of thins; void will be a fertile field, full of potentialsto be explored. Void, implies a wide range of senses, covers emptiness, blank, clearance,expanse,? In the first section, the transformation of spatial perception will be discussed.On the slippery ground of `dissolution of the settled conception? void will be liberated.The main characteristics of the new concept of void are to be evolutionary, continuousand open to any transformations. The ontological breaking in all contemporary researchfields is discussed as the theoretical base for the thesis. Near by the doorsteps of radicaltransformation, the evaluation of the life is speculated through the new conception ofvoid. The thesis aims to tackle the following questions: What are the principles thatformulate the being and the coexistence in void? What will be the state of the particlesthat form the void? What are the conditions of emergence? The last section is dedicatedfor the discussion on ways of organization, doing/designing in void. Architecture is anadequate field for such a research with its rapidly responding character.