Identification and characterization of chicken neuronal p80 katanin
Tavuk nöronal p80 kataninin tanımlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 223334
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU KARABAY KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Katanin, mikrotubul, nöron, Katanin, microtubule, neuron
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Katanin 60 kDa ve 80 kDa büyüklüğünde iki alt üniteden oluşan ve ATP hidrolizleyerekmikrotübülleri parçalayan bir proteindir. p60 enzim aktivitesi ile mikrotübüllerikeserken, p80 enzimin hücre içindeki lokalizasyonunda görevlidir.Mitotik hücrelerde kataninin, mikrotübüllerin sentrozomdan kesilerek serbestbırakılması, mikrotübül eksi uçlarının depolimerize edilmesiyle mitoz esnasındakromozomların kutuplara çekilmesi gibi hücre içi olaylarda görevli olduğudüşünülmektedir.Mitotik hücrelerin yanısıra katanin nöronlar gibi bazı özelleşmiş hücreler için deoldukça önemlidir. Kataninin sinir hücrelerindeki fonksiyonu, sentrozomda bulunanmikrotübülleri keserek serbest bırakmaktır. Daha sonra bu mikrotübüller gelişmekte vedallanmakta olan akson ve dendritlere taşınarak onlara yapısal destek sağlamaktadır.Katanin nöronlardaki mikrotübül ağının yeniden düzenlenmesini sağlayarak hücreyeyeni akson ve dendritler kazandırdığından, kataninin bu özelliğinden hasar gören sinirhücrelerinin yenilenmesinde fayda sağlanabileceği düşünülmektedir. Bu da ancak iki altünitenin fonksiyonlarının da çok iyi bir şekilde incelenmesi ve anlaşılmasıyla mümkünolabilecektir. Şimdiye kadar p60 katanin, kendi başına mikrotübülleri kesici özelliğesahip oluşu nedeniyle yapılan çalışmalarda daha fazla yer almış, bu yüzden p80kataninin fonksiyonları net olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.Bu çalışmada, p80 katanin öncelikle dissekte edilen tavuk beyninden elde edilen cDNAdan klonlanmış ve daha sonra p80'in muhtemel fonksiyonlarını olarakgözlemleyebilmek için ilk olarak kültür halindeki HeLa hücrelerine transfekteedilmiştir. Çalışmanın ileri aşamalarında, p80 tavuk embriyosundan elde edilmiş kültürhalindeki primer sinir hücrelerine de transfekte edilecek ve bu kez p80 fonksiyonları buhücrelerde gözlemlenebilecektir. Bu çalışmanın yanısıra, tavuk embriyosundankriyostatla alınan kesitlerde in situ hibridizasyon uygulanarak p80'in embriyolarınfarklı gelişim evrelerinde hücre içindeki dağılımları izlenebilecektir
Özet (Çeviri)
Katanin is a heterodimeric protein that severes microtubules by hydrolyzing ATP.Katanin consists of 60 kDa and 80 kDa polypeptides. 60 kDa subunit has the enzymaticactivity to break microtubules, whereas 80 kDa subunit has a role in localization of theprotein complex.Katanin has been shown to have roles for microtubule severing in mitotic cells includingrelease of microtubules from centrosome, depolymerization of microtubule minus endsin the mitotic spindle.In addition to having roles in mitotic cells, katanin is also important for neurons. It isthought that katanin provides a source of non-centrosomal microtubules that aretransported into developing axons and dendrites for structural support.Since katanin reorganizes microtubule arrays in neurons, it provides the cell developingand branching axons and dendrites. This feature of katanin may be utilized toregenerate injured neurons, if both subunits are better studied. p60 katanin has beenpaid more attention, since it is the enzymatic subunit. Thus, the exact functions of p80katanin remain to be solved.In this study, p80 katanin was cloned from chicken brain cDNA and then it wastransfected into HeLa cells in order to reveal functions of p80.In the next step of the study, p80 katanin will be transfected into cultured chickenembryo primary neurons so as to observe effects of p80 in neurons. In addition to this, insitu hybridization will be performed with cryosections of chicken embryos to be able tovisualize distribution of p80 katanin in the cells through different developmental stages.