Mimarlık ve tüketim ilişkisine kent bağlamında bir bakış: İstanbul örneği
An evaluation of the relation between architecture and consumption in the city context: The Istanbul example
  1. Tez No: 223332
  2. Yazar: ÖZLEM BALICADAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Tüketim, Kent, stanbul, Levent, Architecture, Consumption, City, stanbul, Levent
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalısmada, öncelikle yirminci yüzyılda tüketim kavramının farklı boyutta bir anlamkazanmasında etkili olan üretim, para, saat, iletisim, kapitalizm ve küresellesme gibikavramlar ele alınmaktadır. Tüketim kavramı, tüketim kültürü, tüketim toplumu gibiiçerdigi tüm alt kavramlarla birlikte incelenmekte, mimarlık ile iliskisi tartısılmaktadır.Kent ve onun bir üst mertebesi olan metropol tüketim çerçevesinde ele alınmaktadır.Kent ve tüketim arasında birbirlerini etkileyerek gelistirdiklerinden dolayı iki yönlü biriliski vardır. Metropol ise tüketimin maksimuma ulastıgı durumu tanımlamaktadır. Budogrultuda metropol, içindeki yasam, iletisim, para ekonomisi iliskileri açıklanmakta vemimarlık ile kent arasındaki etkilesim güncel görüsler çerçevesinde incelenmektedir.Alan çalısması olarak, tarihsel süreç içerisindeki İstanbul imar hareketleridegerlendirilmekte, Levent aksı özelinde incelenmektedir. Bu aks üzerinde çesitliözellikleri nedeniyle seçilmis olan örnek yapılar tanıtılmaktadır. Levent aksı gökdelenyapılasmasının İstanbul silueti bakımından degerlendirmesi yapılmaktadır.Sonuç olarak, yirminci yüzyıl içinde kent ve metropol gelisimleri üzerinde tüketimkavramının etkileri görülmektedir. Levent aksında oldugu gibi, tüketim kültürüyleilintili olarak, gökdelen olusumlarında ihtiyaçtan ziyade kentte görünürlük kazanmaköne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
First, in this work, the concepts, that was effective for the concept of consumption togain a meaning in a different dimension, like production, money, clock, communication,capitalism and globalization are taken up. Consumption concept is examined with itssubconcepts like consuming culture, consuming society and its relation with architectureare discussed.It is aimed to take up the city and its upper degree metropolis in a frame of consumption.The city and consumption have a double-sided relation in between, that they bothdevelope by effecting each other. The metropolis defines the condition that theconsumption reaches its maximum level. In this manner, relations between metropolis,life it contains, communication and economy of money are explained and the interactionbetween architecture and the city is examined with actual ideas.As a case study, the public improvements of stanbul are evaluated in a historicalprocess and are examined in Levent axis. Certain buildings on this axis, chosen becauseof their various characteristics, are introduced. The Levent axis is evaluated from theviewpoint of stanbul silhouette.In conclusion, the effects of the consumption concept on the development of the citiesand the metropolis in the twentieth century are visible. As in the Levent axis, gainingvisibility takes more importance than the requirements in constitution of theskyscrapers.