Küçük Mustafa Paşa Hamamı erkekler bölümü restorasyon projesi
A restoration proposal for the Küçük Mustafa Paşa Bath- the men's section
- Tez No: 223349
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP AHUNBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari, Restorasyon, Hamamlar, Küçük Mustafa Paşa, Yeniden kullanım, Architecture, Restoration, Baths, Küçük Mustafa Pasha, Re-Use
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 545
Özet
Tez, Küçük Mustafa Paşa Hamamı hakkındaki araştırma, gözlem ve tarihi bilgilerden oluşan metin bölümüyle, Erkekler Bölümü'nün rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini içermektedir. Cibali yakınındaki Küçük Mustafa Paşa semtinde yer alan çifte hamam; 1477 tarihli Kara Mustafa Paşa Vakfiyesi'ne göre, Bursa'nın Pazarcık kasabasındaki cami, medrese ve imarete gelir sağlamak üzere, bir vakıf yapısı olarak inşa ettirilmiştir. Tez kapsamında, yapının coğrafi konumu, tarihçesi ve Fatih Dönemi Mimarisi içindeki yeri belirlenmiş; yapının bugünkü durumu tüm ayrıntılarıyla analiz edilerek raporlar, fotoğraflar ve rölöve çizimleriyle belgelenmiştir. Hazırlanan Restitüsyon Projesi, ulaşılan eski harita, fotoğraf ve arşiv belgeleriyle aynı dönem yapılarından edinilen verileri; Restorasyon Projesi ise, koruma amaçlı müdahale önerilerini içermektedir. Çalışmada yer verilen Yeniden Kullanım başlığı, hamamların yeniden işlevlendirilmesinde karşılaşılan sorunları ve belirlenmesi gereken koruma ölçütlerini konu almaktadır. Bu bölümde, mevcut örnekler arasında yapılan karşılaştırmalarla, hamamların yeniden kullanım potansiyeli değerlendirilmiştir. Tezin, Fatih Dönemi Hamamları ve hamamların yeniden kullanımı konularında bir kaynak oluşturması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study includes a text part which is built on observations and historical research of Küçük Mustafa Pasha Bath and survey, reconstitution and restoration projects of the Men?s Section. Double bath is located in Küçük Mustafa Paşa, near Cibali quarter. According to the waqf document dated to 1477, it was built as an income generator for the mosque, madrasa and the imaret at Pazarcık in Bursa. In this study, location, historical background and the importance of the bath in architecture of Fatih Period are determined and the architectural documentation including reports, photographs and survey drawings is prepared. Reconstitution Project depends on the data obtained from the old maps, photographs, documents and the comparative study of baths in the same period. Restoration Proposal includes the suggested interventions that are needed for preservation. In the Re-use part, the evaluation of the problems faced through the refunctioning period is made and the values of preservation are determined. Potentiality of re-use of the historical baths is evaluated by the comparisons made among existing models. This study is aimed to be a resource of Baths in Fatih Period and the re-use potentials of these historical buildings.