Nakliye firmalarında eğitimin performansa etkilerinin araştırılması
Examining the effects of the training on performance in the transportation companies
  1. Tez No: 223350
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürücü eğitimi, Nakliye, Performans, Driver trainings, Transportation, Performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, nakliye firmalarında eğitimin performansa etkilerinin incelenmesi amacıyla, Türkiye'de kara nakliyesi sektörünü kapsayan bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının Türk nakliye sektöründe daha geniş bir alanı yansıtması açısından kara nakliyesi yapan firmaların sürücülerine aldırdıkları oryantasyon, mesleki yeterlilik, emniyetli sürüş teknikleri, kaymama, devrilme, ekonomik araç kullanımı, yangınla mücadele, yorgunlukla mücadele, ilk yardım, yol-güzergah analizi, ADR, emniyetli dolum-boşaltım ve ürün bilgisi gibi eğitimler ve bunların kaza, sürücü devir hızı, nakliye birim maliyetleri, araç bakım giderleri, sabit maliyetler, yakıt giderleri, müşteri memnuniyeti, geç/hatalı teslimat gibi belirlenen performans kriterleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonunda, sürücü eğitimlerinin nakliye firmalarında performansı olumlu yönde etkilediği, bununla beraber belirli eğitimlerin bazı performans kriterlerinde daha etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, for examining the effects of the training on performance in the transportation companies, a survey has been conducted which includes road transportation sector in Turkey. In this study, to reflect the widest area on Turkish transportation sector, it has been focused on trainings such as orientation, trade proficiency, defensive driving, anti skid, rollover, eco-driving, fire fighting, fatigue, first aid, road and route assessment, ADR, loading and unloading in safety, product knowledge trainings in road transportation companies. Also it has been investigated the effects of these trainings on performance criteria such as accidents, driver?s turnover, unit transportation cost, vehicle maintenance cost, fix cost, fuel consumption, customer satisfaction and late/wrong deliveries. At the end of this study, it has been found out that driver?s training affect the transport companies? performance positively. Beside of this, it has also been found out that specific trainings are more effective on some performance criteria.