Stok kontrol yöntemlerinin incelenmesi ve inşaat malzemeleri sektöründe bir uygulama
Examining stock control methotds and a practice in construction materials sector
  1. Tez No: 223351
  2. Yazar: ÖMER SELÇUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT BASKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stok Yönetimi, Ekonomik Siparis Miktarı, Miktar Esaslı İndirimler, Stock Management, Economic Order Quantity, Quantity Discounts
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısmada, stok politikaları ve stok kontrol modelleri incelenmistir. Stok kontrolünde etkinligin artırılması için gerekli olan modeller arastırılmıstır. Bu modeller içinde ekonomik Siparis Miktarı üzerinde ayrıntılı olarak durulmustur. Tezin asıl arastırma konusu olan miktar indirimleri ise çok ürünlü siparislerde depo kısıtı göz önünde bulundurularak irdelenmistir. Depo kısıtı ve stok maliyetleri ile ilgili veriler firmadan alınmıstır. Bu depo kısıtlı durum için matematiksel bir model olusturulup çözümü yapılmıs ve sonuçlar degerlendirilmistir. Sonuçlar depo kısıtlı durum için olusturulan matematiksel modelin firmalar açısından uygulanabilir oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, stock policies and stock control models are examined. The models that are vital for raising effectiveness of stock control. Between these models Economic Order Quantity Model is examined roundly. Quantity Discounts which is the main topic of this study is examined by considering warehouse constraint in multi-item orders. The data of model were taken from the firm. The mathematical model fort his situation is developed then the results are found and evaluated. Results show that the mathematical model developed for multi-item orders is practicable for companies.