Şehir eski merkezlerinde mekansal değişim ve yeniden canlandırma stratejileri: İstanbul Tarihi Yarımada Eminönü örneği
The spatial differentiations of historical urban cores and revitalization strategies: The case of İstanbul Historical Peninsula Eminönü district
  1. Tez No: 223394
  2. Yazar: GÜLDEN DEMET ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ GİRİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sehir eski merkezleri, Yeniden canlandırma, Sehirsel can, Historical Urban Cores, Revitalization, Urban Vitality
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sehirsel tasarım ve sehir planlama konularıyla iliskili olarak sehir kültürünün üretildigi ve degerlendirildigi sehir eski merkezlerinin, kültürel ve mekansal yapısının özellikleri de dikkate alınarak, kontrol edilebilmesi ve gelecege dönük stratejilerin saptanması, bu tez çalısmasının amacını olusturmaktadır. Bu amaçla, belli varsayımlar ve sistematik yöntemlere baglı olarak, sehir eski merkezlerinde meydana gelen mekansal degisimin neden oldugu problemler tanımlanmıs ve İstanbul Tarihi Yarımada'nın, canlılık düzeyi saptanarak, mekansal analizler ve kullanıcı-çevre imaj degerlendirmelerinin yapılması yoluyla negatif sonuçların giderilmesine ve sehir eski merkezlerinin mekansal çekicilik ve canlılıgının saglanmasına, çagdas konfor kosullarının olusturularak sehirsel kimligin korunmasına ve sürekliligine yönelik yeniden canlandırma stratejileri gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study first, the influences of the economic, social and cultural development and of the local and central management policies on the urban pattern are taken into account and the underlying reasons were defined and the differentiations caused by the urban space utilization were examined and the evaluations as to spatial transformation and change in the historical urban cores were made. Depending on the findings of urban vitality assessment and survey results in the Istanbul historical center, the revitalisation proposals for providing the vitality and viability of historical urban cores had been developed.