Uzay-zaman kodlarda hızlı yöntemler
High rate space-time techniques
  1. Tez No: 223426
  2. Yazar: SİNAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. ERTUĞRUL ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay-zaman blok kodlar, çesitleme, sönümlemeli kanal, MIMO, küresel kod çözme, doğrusal dağılımlı kodlar, Space-time block codes, diversity, fading channel, MIMO, sphere decoding, linear dispersive codes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmada, uzay-zaman blok kodlar için bir kod tasarım kıstası önerilmis ve önerilen bu tasarım kıstası kullanılarak yüksek hızlarda çalısabilecek doğrusal dağılımlı kodlar üretilmistir. Önerdiğimiz kod tasarım kıstasına uygun elde edilen doğrusal dağılımlı kodların farklı avantajları bulunmaktadır. Bunlardan biri, literatürde bilinen diğer doğrusal dağılımlı kodlardan farklı olarak çok daha basit verici yapılarına ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca kodun simge alt dizisi uzunluğunun daha kısa olması nedeniyle kod çözme karmasıklıkları da diğerlerine oranla daha azdır. Önerdiğimiz kıstas temel olarak iki ana yaklasımı içermektedir. Bunlardan biri ile kanal sığasının verimli kullanılması sağlanırken diğer yaklasım ile yaklasık bit hata olasılığını en küçükleyecek doğrusal dağılımlı kodların bulunması amaçlanmaktadır. Bu çalısma içerisinde ayrıca, yüksek iletim oranları için kullanılabilecek hızlı çalısan, en büyük olabilirlik karar kuralını kullanan küresel kod çözme yöntemine de değinilmistir. Son olarak, ürettiğimiz kodların basarımları literatürdeki diğer doğrusal dağılımlı kodlarla karsılastırmalı olarak incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, a new code design criterion for space-time block codes is presented in order to determine linear dispersive space-time codes that are able to work in high rates. By the help of presented code design criterion, linear dispersive codes are designed with their several advantages. These new codes differ from other linear dispersed codes by their simplicity that are need more simple transmitters. Additionally, decoding complexity of these codes is lower than other LDC?s, because, symbol vector may be shorter. Presented criterion has two main approaches. One of them is about maximization of using channel capacity. The other is about minimization of bit error probability. In this work, we also introduced in maximum likelihood sphere decoding algorithm for high rate space-time codes. Finally, we produced some linear dispersive codes and presented the comparison of the results with other linear dispersive codes given in the literature.