İstanbul Park F1 Pisti'nin içerik ve çevre verilerinin üçlü örtüşük formülasyon kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of Istanbul Park F1 Circuit's environmental and thematic factors through triologic formulata
  1. Tez No: 223482
  2. Yazar: BERK SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: stanbul Park, Üçlü örtüsük formulasyon, Çevre, Istanbul Park, Triological formulation, Environment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalısmada, Sayın Yrd. Doç. Dr. Selim Velioglu'nun ortaya atmıs oldugu üçlü örtüsük formulasyon modeli baz alınmıstır. Kentsel tasarım ögelerinde kullanılan üçlü örtüsük formulasyon, tasarlanan mekânları hareket, mekânsal ve kullanım organizasyonları baslıkları altında inceliyor. Böylece optimum tasarım için gerekli olan bütün kriterler sorgulanmıs oluyor. Daha önce ne Türkiye'de ne de dünyada yarıs pistleri ve çevre etkileri üzerine buna benzer bir çalısma yapılmadıgı için, üçlü örtüsük formulasyon dogrultusunda stanbul Park Pistini incelemenin uygun olacagını düsünülmüs ve yarıs pistlerine farklı bir bakıs açısından yaklasılmıstır. Bu baglamda içerik ve çevre verileri gibi bilgilerden sonra üçlü örtüsük formulasyon modeli açıklanmıstır. Daha sonra inceleme modelinin dayandıgı noktalardan stanbul Park Pisti ele alınmıstır. Degerlendirme modelinin ortaya atmıs oldugu kriterlerle paralellikler kurarak ve yurt dısı örnekleri ele alarak stanbul Park Pisti hakkındaki sonuca varılmıstır. Üçlü örtüsük formulasyon yönteminin sundugu veriler incelendiginde stanbul Park'ın hemen hemen tüm konularda eksiklikleri olan bir yarıs pisti oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study has been based on the triological formulation developed by Yrd. Doç. Dr. Selim Velioglu, which takes the necessary criteria of motion, environmental concern and usefulness in the subject area of evaluation. A study of effects of the racing circuits to environmental conditions has not been made before neither in Turkey, nor in the world. So a different approach to the subject in the light of triological formula has been used to analyze stanbul Park. Environmental consideration and thematic factors have been analysed through the triological formulation also in the other circuits of the world. As a result of the analyses shortcomings in all areas have been observed.