İnşaat yatırım projelerinin yapılabilirlik analizi ve örnek bir organize sanayi bölgesi projesinde uygulanması
The feasibility analysis of building investment projects and the application of it in a sample organized industrial region
- Tez No: 223481
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR MÜNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsaat Yatırım Projesi, Fizibilite Etüdü, Organize Sanayi Bölgesi, Yapılabilirlik, Building Investment Project, Feasibility Study, Organized Industrial Region, Buildability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
nsaat yatırım projeleri hazırlanırken belli bir sistematik takip edilmelidir. Yatırım kararı alırken yapılan fizibilite etüdü, birbiriyle iliskili birçok teknik, idari, hukuki, finansal ve toplumsal analizleri içermeli ve yatırımla ilgili bütün taraflara hitap edebilmelidir. Bir insaat yatırım projesi, saglıklı verilerden yola çıkarak tutarlı analizleri ortaya koymalı ve sonuçlar manipüle edilmeden objektif bir biçimde sunulmalıdır. Alternatif yatırımlar, finansal analiz yöntemleri kullanılarak degerlendirilmeli, en uygun sonucu veren proje stratejik hassasiyetler, ekonomik politikalar da dikkate alınarak gerçeklestirilmelidir. nsaat sektörünün imalat asamasında ne kadar hassas ve kontrollü bir planlama yapılırsa yapılsın süre ve maliyeti azaltma çabası sınırlı kalacaktır. Halbuki imalat asamasına geçmeden evvel ön fizibilite çalısması yaparak projenin yapılabilirliginin irdelenmesi büyük oranlarda süre ve maliyet tasarrufu anlamına gelmektedir. Kalkınmada büyük bir agırlıga sahip olan Organize Sanayi Bölgeleri, bölgesel dengesizlikleri gidererek, sanayilesmenin yurt genelinde yayılmasında son derece önemli rol oynamaktadır. Üretim kaynaklarının hepsinin birden kullanılabilmesine imkan veren ve istihdam saglayan insaat yatırım projelerinden organize sanayi bölgesi fikrinin fiiliyata geçirilmesi bu tez çalısmasında incelenmis olup, gerekli literatür çalısması sonrası Gebze'de kurulacak olan mes Organize Sanayi Bölgesinin fizibilite raporu ve ön çalısmaları ele alınmıstır. Bugünlerde hafriyat ve altyapı çalısmaları yapılmakta olan mes Organize Sanayi Bölgesinde fizibilite çalısmalarının ne derecede saglıklı yapıldıgı, yapılabilirlik kararının ne derece dogru oldugu yapılan incelemelerle ve somut göstergelerle degerlendirilmis ve fizibilite etütlerinin ciddiyetle ve dogru kisilerce yapılması geregi ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
A specific systematic has to be followed while preparing building investment projects. The feasibility etude while taking the investment decision has to involve many technical, administrative legal, financial and social analyses which are related to one another and has to be able to denounce to all sides. A building investment project has to put forth the consistent analyses by setting of from consistent data and the results have to be presented objectively without being manipulated. The alternative investments have to be assessed by using financial analysis methods and the project which gives the most appropriate result has to be realized by taking the strategically tenderness and the economic policies into account. Regardless of however a tender and controlled planning is made at the manufacturing phase of the building sector, the efforts to decrease the duration and the cost will keep staying limited. However the further investigation of the feasibility of the project by performing a feasibility study before proceeding to the manufacturing phase means the saving of time and costs at great amounts. The Organized Industrial Regions(OIR) which have a great weight in development play an important role in the expansion of the industrialization across the country by eliminating the regional unbalances. The materialization of the organized industrial region idea from the building investment projects which facilitates the wholly using of the production resources and provides employment has been studied in this thesis study and, the feasibility report of the Imes Organized Industrial Region which is to be building in Gebze and its fore activities have been taken into consideration. The Imes OIR whose excavation and infrastructure works are currently being performed , to what healthy extent the feasibility studies are being made and how correct the decision of feasibility is, have been assessed in the inspections made with concrete indicators and the requirement for the feasibility etudes being made by correct people and seriously has been arisen.