Bazik oksijen fırınlarında refrakter astar ömrünün artırılması
Improving the basic oxygen furnace refractory lining life
- Tez No: 223488
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: BOF, Refrakter Astar Ömrü, MgO, Curuf Kaplama, BOF, Refractory Lining Life, MgO, Slag Coating
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çelik yapım konverterlerinin etkin çalısma süresini etkileyen en önemli faktörlerden birisi refrakter astar ömrüdür. Konverter refrakter astarının asınma mekanizmalarının, mekanik asınma ve kimyasal asınma ana baslıkları altında incelenmesi mümkündür. Bu asınma mekanizmaları içerisinde, bir çesit kimyasal asınma olan curuf korozyonu, astar asınmasında en etkin mekanizmadır. Konverter astar ömrünü artırmaya yönelik olarak tugla özelliklerinin iyilestirilmesi, tugla örümü tasarım degisiklikleri gibi farklı yöntemler kullanılmakla birlikte, konverter astar ömrünü artırma çalısmalarının esasını, curuf korozyonunu önleme ve bu kapsamda konverter curufunun yönetimi teskil etmektedir. Çalısma sahası olarak belirlenen SDEMR Çelikhanesinde üstten üflemeli, su sogutmalı lans sistemine sahip üç adet LD tipi çelik yapım konverteri bulunmaktadır. Çalısmamızda, konverter astar ömrünü artırmak için, curuf korozyonu kaynaklı asınmayı azaltmak hedeflenmistir. Curufun yönetimi kapsamında konverter curufundaki %MgO oranını artırmak için ham manyezit uygulamasına geçilmistir. Konverter curufundan her dökümde analiz alınmıs, astar tugla kalınlıgındaki degisimi görebilmek ve asınan kısımlara selektif olarak sıcak tamir malzemesi tatbik edebilmek için lazerli tugla kalınlık ölçüm cihazı ile ölçümler yapılmıstır. Bu çalısma neticesinde, SDEMR konverter astar ömrü artırılarak sıvı ham çelik üretiminin artırıldıgı aynı dönemde, astar degisimi sebepli kampanya bakım durusları azaltılmıs, konverterlerin daha uzun süre serviste kalması saglanmıstır.
Özet (Çeviri)
The main factor that limited the working period of steel making converters is the refractory lining life. The wear mechanisms of converter refractory lining could be investigated in two main titles are ?the mechanical wear? and ?the chemical wear?. Slag corrosion which is a kind of chemical wear is the main mechanism of the lining wear. However improving refractory lining life studies include improving properties of refractorry bricks, lining bricks design differencies etc. but a specially these studies are focused on preventing the slag corrosion of the refractory lining. To prevent the slag corrosion of the lining, converter slag management should be done. This study had done in ISDEMIR an iron and steel work co. which has three steel making converters in its steel plant. These are LD type steel making converters that have water-cooled top blown lance system. The aim of this study was to decrease the slag corrosion of converter linings. In the meaning of slag management, it was tried to increase the amount of % MgO in converter slag by raw magnesia application. Chemical analysis of the converter slags are followed and brick thicknesses are measured to see and make selective repairs to the weared regions by gunning. In this study , the converter lining life had improved at the same period of increaing the amount of manifactured liquid steel. At this period converter campaign upkeep numbers are decreased and by this way converters could be in working for longer times.