Design of brake vacuum hoses through CAE (engine rock) calculation
Fren vakum borularının bilgisayar destekli mühendislik (motor salınımı) yöntemiyle hesaplaması
  1. Tez No: 223487
  2. Yazar: TÖRE DENİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜVENÇ GÖKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu modelleme, Bilgisayar destekli mühendislik CAE, Motor salınımı analizi, 3D model, CAE calculation, Engine rock analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısmada fren vakum borularının dizaynında kullanılan yeni bir metot konu edilmistir. Bu metodun kullanılmasındaki sebep vakum borularının modellenmesi asamasında sunulan kısıtlı dizayn hacimdir. Genellikle sadece statik prensiple dizayn edilen modellerde dinamik sartlar altında parçalar arasındaki yetersiz mesafeye baglı olarak fonksiyonel ve konfor sorunları gözlenebilmektedir. Bu yeni metot daha önceden üç boyutlu modellemesi yapılmıs vakum borularına bilgisayar destekli mühendislik (CAE) hesaplamasıyla motor salınımı analizinin uygulamasını öngörür. Öncelikle statik dizayn prensiplerine ve sartnamelere baglı olarak çesitli motor ve tasıt modelleri için fren vakum boruları modellenir. kinci adım olarak bu modellere motor salınımı analizi uygulanıp, parçalar arası mesafe konusunda bir sorun olup olmadıgı ve fren vakum borusu modelinin degistirilip degistirilmemesi gerekliligini gösteren sonuçlar elde edilir. Sonuçlara baglı olarak ihtiyaç olması halinde bir sonraki etapta vakum borusunun 3 boyutlu modeli revize edilerek istenilen parçalar arası mesafeler yakalanmaya çalısılır. Bu islemin sonunda saglama amaçlı olarak motor salınımı analizi tekrar uygulanır. Sonuçların tatmin edici olmaması halinde ise son iki adım tekrarlanarak devam edilir. Bunlara ek olarak statik ortamda yapılan 3 boyutlu modellemenin tasıta monte edildikten sonra ne derece gerçegi yansıttıgını görmek ve motor titresimlerinden kaynaklanan vakum borusu üzerindeki hareket zarfı karakteristigini belirlemek amacıyla bir test düzenegi kurulup gerçek parçalarla bahsi gecen analiz yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study a new method has been used to design brake vacuum hoses for vehicles. The drive to use such a new method is the given tight vehicle package space where the brake vacuum hose has to be routed. Usually with just statically designed models, clearance issues may occur and under dynamic conditions. Those models show touch issues which result in functional and comfort issues. This new method consists of applying CAE calculation to an existing 3D model of a brake vacuum hose resulting a so called `engine rock? analysis. First 3D models are developed for individual brake vacuum hoses depending on different engine and vehicle variants, based on static routing principles and requirements. As a second step, engine rock simulation is applied to these models. The results of this first analysis show whether the design has clearance issues and a revision is required on the routing or not. In case of need, the static 3D model of the brake vacuum hose gets revised as a further step in the lights of applied engine rock analysis. Following this, a further engine rock analysis gets applied to the final model as a verification step. If the clearances provided by this final analysis are not satisfactory enough, the last two steps of revision and analysis get repeated. Also a test rig is built in order to see how representative the static routing is and to define the displacement envelope characteristic of the brake vacuum hose through engine vibrations.