Personel seçiminde analitik hiyerarşi prosesi metodunun kullanılması
Use of analytic hierarchy process method in personnel selection
- Tez No: 223491
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Personel Seçimi, Analitik Hiyerarsi Prosesi, Personnel Selection, Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Artan rekabet ortamının isletme düzeyinde gerektirdigi degisim ve dönüsüm ihtiyacı insan kaynaklarının günlük ve gelisigüzel yaklasımların ötesinde, belirli bir disiplin içinde ele alınmasını zorunlu hale getirmistir. Aynı sekilde personel seçiminde de daha sistematik prosedürlerin kullanılması önem kazanmaya baslamıstır. Bu baglamda bu çalısmada personel seçiminde uygulanabilecek bir yöntem olarak Analitik Hiyerarsi Prosesi Metodu ele alınmıstır. Metodun uygulanması, bir hizmet isletmesinde seçilmis müfettis yardımcılarının Analitik Hiyerarsi Prosesi kullanılarak yeniden seçilmesi, yani kendi aralarında bir öncelik sırası olusturulması ve daha sonra elde edilen sonucun sekiz ay sonundaki performansları ile karsılastırılması seklinde gerçeklestirilmistir. Personel seçimi ile seçilen adayların sergiledigi dönem sonu performansları arasındaki iliski arastırılmıstır. Yapılan uygulamada performans ile personel seçimi arasında paralel bir iliskinin yakalandıgı bir hiyerarsi kurulabilmistir. Ancak örnek sayısının çogaltılarak, istatistiki testlerle kurulan yapının tutarlılıgı test edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Augmentation of competition brings out requirements of change and transformation in the management level. Furthermore, this makes human resources to be examined within a particular discipline beyond the daily and random approach. On the other hand, the importance of using systematic procedures for selecting personnel has started to increase. In this sense, this project examines Analytical Hierarchy Process Method which can be applied in the personnel selection. During the application of the method, selected inspector assistants were selected again by using Analytical Hierarchy Process Method. In detail, a priority order was formed within the assistants, then this result was compared to the performances of them at the end of 8 months. In addition, the relationship between personnel selection and the end of period performance of the selected personnel was investigated. In the application conducted, a hierarchy, which offers relation between personnel selection and performance, was able to be constructed. However, the accuracy of structure constructed by statistical test should be improved by increasing the number of patterns.