Explicit dynamic analysis of vehicle roll-over crashworthiness using ls-dyna
Taşıtların devrilme çarpmasının ls-dyna kullanılarak eksplisit dinamik analizi
  1. Tez No: 223492
  2. Yazar: KADİR ELİTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksplisit Dinamik, Çarpma, LS-DYNA, ECE-R66, Explicit Dynamics, Crash, LS-DYNA, ECE-R66
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Devrilme kazası, otobüs içerisindeki yolcular ve mürettebatın güvenliğini tehdit eden enciddi tehlikelerden bir tanesidir. Geçmiş yıllarda yapılan gözlemler, kaza sonrasındadeforme olan otobüs gövdesinin yolcuların hayatını ciddi biçimde tehdit ettiğinigöstermiş, böylece devrilme mukavemeti otobüs üreticileri için üzerinde dikkatledurulması gereken bir husus haline gelmiştir.Günümüz itibari ile, bir Avrupayönetmeliği olan ?ECE-R66? sayesindedir ki bu tür devrilme kazalarının yolaçabileceği felakete varan sonuçlar engellenebilmekte ve otobüs yolcularının güvenliğitemin edilmektedir. Söz konusu yönetmeliğe göre bu konudaki sertifikasyon aracınbirebir devrilme testi ile veya ileri nümerik metodlara dayanan hesaplama tekniklerini(Örneğin non-lineer eksplisit dinamik sonlu elemanlar analizi) kullanarakalınabilmektedir. Her iki metodun da nihai amacı devrilme sonrasında otobüs üzerindeoluşan eğilme deformasyonunu tetkik ederek yolcu yaşam mahaline herhangi birgirişimin olup olmayacağını tespit etmektir.Bu çalışmada, geliştirilmekte olan bir otobüs aracının devrilme durumundaki eksplisitdinamik çarpma analizleri gerçekleştirilmiş ve yapının mukavemeti resmi regülasyongerekleri gözönünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Bunu takiben farklıvarsayımlar altında (Örneğin yolcu ve bagaj ağırlığının da devreye alınması) ve bir kötüdurum senaryosu olan koltuk yapısının modele empoze edilmemesi kabulu detaylıolarak incelenmiştir. Araç devrilme analizleri esnasında, çözücü olarak non-lineereksplisit dinamik kod LS-DYNA, sonlu elemanlar ön/son-işlemcisi olarak ANSA ve LSPREPOSTyazılımları kullanılmıştır. Sonlu elemanlar modeli LINUX SUSE işletimsistemli yüksek performanslı grafik kapasitesine sahip PC'lerde LS-DYNA çözümleri iseAIX UNIX işletim sistemli çok işlemcili bir iş-istasyonunda gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A roll-over event is one of the most crucial hazards for the safety of passengers and the crew riding in a bus. In the past years it was observed after the accidents that the deforming body structure seriously threatens the lives of the passengers and thus, the rollover strength has become an important issue for bus and coach manufacturers. Today the European regulation ?ECE-R66? is in force to prevent catastrophic consequences of such roll-over accidents thereby ensuring the safety of bus and coach passengers. According to the said regulation the certification can be gained either by full-scale vehicle testing, or by calculation techniques based on advanced numerical methods(i.e. non-linear explicit dynamic finite element analysis). The quantity of interest at the end is the bending deformation enabling engineers to investigate whether there is any intrusion in the passenger survival space(residual space) along the entire vehicle.In this thesis, explicit dynamic ECE-R66 roll-over crash analyses of a bus vehicle under development were performed and the strength of the vehicle is assessed with respect to the requirements of the official regulation. Subsequently, different considerations (i.e. passenger and luggage weight) and some worst case assumptions such as the influence of the seat structure were investigated. The non-linear explicit dynamics code LS-DYNA as a solver and ANSA and LS-PREPOST software as a crash FEA pre/post-processor were utilized throughout the bus roll-over analysis project. The FEA model was generated by using PCs running on Linux Suse operating system whereas the LS-DYNA solutions were performed on a multiple-processor workstation running on an AIX UNIX operating system.