Multi-scale vessel detection
Damar çevritinin çok-ölçekli tespiti
  1. Tez No: 223490
  2. Yazar: ALPER AYVACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHİTTİN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Biyomühendislik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Görüntüleme, Ortalama Kaydırma Analizi, Damar Bölütleme, Medical Image Analysis, Mean Shift Analysis, Vessel Segmentation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısmada, CTA ve MRA görüntülerinde bulunan damarların bölütlenmesineyönelik oldukça kararlı ve basarılı bir algoritma önerilmistir. Önerilen algoritma,öncelikle ortalama kaydırma analizini[1] kullanarak bir boyutlu ısınlar boyuncaayrıtları bulur. Tibbi veriler üzerinde çalısılırken sıklıkla karsılasılan problemleriasmak için ortalama kaydırma analizinde çok ölçekli uzamsal süzgeçler ve uyarlamalıerim süzgeçleri kullanılmıstır. Çok-ölçekli doğası yüzünden saptanan pek çok hatalıayrıt da yine bu asama sırasında önerilen algoritmalarla silinir. ?kinci asamada isefarklı ölçeklerden gelen tüm ayrıtlar doğru ve verimli bir sekilde ortalama kaydırmametodunun özellikleri kullanılarak birlestirilir. Üçüncü asamada ise yerel ve evrenselgruplama teknikleri kullanılarak gruplanan ayrıtlardan aday damar çevritleriolusturulur ve gercek damar çevriti aday çevritlerinin elipse benzerliğinden yolaçıkılarak bulunur. Bu asamada benzerliği ölçmek için Fourier betimleyicilerindenfaydalanılır. Önerilen algoritma (i) damarların baska damarlar veya yüksek kontrastasahip yapılarla çevrildiği durumlara, (ii) damar içindeki kontrast değisimlerine, ve (iii)damar boyutundaki ve seklindeki değisintilere karsı oldukça kararlıdır. Yöntemindoğruluğu bazı MRA ve CTA örnekleri üzerinde gösterilmistir.Buna ek olarak, bu bölütlenme algoritmasını temel alan basit bir damar izlemealgoritması gelistirilmistir. Bu algoritma kullanılarak dolasım sistemi hastalıkları olandaralma ve anevrizma modellenmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, I present a robust and accurate method for the segmentation of crosssectionalboundaries of vessels found in contrast-enhanced (CE) CTA and MRA images.The proposed algorithm first detects the edges along 1D rays by using mean-shiftanalysis [1]. To overcome the problems associated with medical data, multiple spatialscale and adaptive range scale is used during detecting edge. Furthermore, most of theincorrect edges are deleted in this step. Second, edges from different scales areaccurately and efficiently combined by using the properties of mean-shift clustering.Third, multi-scale edge are grouped using local and global perceptual edge grouping toform candidate boundaries and the final vessel cross-sectional boundary is selectedbased on elliptical shape verification. Fourier descriptors are employed to measure thesimilarity of a boundary to an ellipse. The proposed algorithm is stable to (i) the casewhere the vessel is surrounded by other vessels or other high contrast structures, (ii)contrast variations in vessel boundary, and (iii) variations in the vessel size and shape.The accuracy of the algorithm is shown on several MRA and CTA examples.In addition to the segmentation algorithm, a naïve tracking algorithm is developed as ageneralization of this algorithm. It is used to model the pathologies; stenosis andaneurysm.