Bilgisayar destekli tasarım yazılımlarının stratejik kullanımının değerlendirilmesi
Eveluating the strategic use of CAD software
- Tez No: 223494
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİNAN MERT ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Bilgisayar Destekli Tasarım, Strateji, Stratejik Kullanım, Etkili Kullanım, AutoCAD.., Design, Computer Aided Design, Strategy, Strategically Usage, EfficientUsage, AutoCAD..
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma bilgisayar destekli tasarım programlarının stratejik kullanımını irdelemekamaçlı yapılan dört değişik tipte anket çalışmasını içermektedir. Bu anketler BDTprogramlarının kullanıcılar tarafından ne kadar etkili ve verimli kullanıldığınıanlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Yapılan literatür çalışması sonucunda, BDTprogramları genel yapısı, tarihçesi, kullanımlarına göre gruplandırılması gibi geneltanımlar çalışmanın ikinci bölümünde, stratejik kullanıma ilişkin veriler,değerlendirmede kullanılacak olan stratejik kullanım kriterleri ise, üçüncü bölümdeaçıklanmıştır. Yapılan anket çalışmalarının bulguları, tablolar ve grafikler ileçalışmanın dördüncü bölümünde detaylı olarak irdelenmiştir. Sonuç olarak ise, BDTprogramlarının stratejik kullanılmasına engel durumlar, yapılan araştırma sonucundaelde edilen veriler neticesinde belirtilecektir. Bu nedenlerin ortadan kaldırılmasına veBDT programlarının etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayacağıdüşünülen noktalar belirtilecek ve bu konuda değerlendirmeler yapılarak, gelecekçalışmalar için önerilerde bulunulacaktır. Sonuçları literatürdeki çalışmalarlakarşılaştırdığımızda yapılan çalışmanın, bilgisayar destekli tasarım programınınstratejik kullanımı alanında özgün, ileriye yönelik çalışmalarda altyapı oluşturacaknitelikte olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study contains four different types of survey study which aims to mention thestrategical usage of the computer aided design programs. These surveys consist ofquestions which aim to understand that how efficient users use CAD programs(Computer Aided Design Programs) As a result of literature research; generaldefinitions like the structure and short history of the CAD programs and making groupsdue to the usage in second chapter, datasets about strategical usage of AutoCAD andstrategical usage criteria for evaluation in third chapter are mentioned. Datasetsobtained from research are explained with detailed tables and graphics in forth chapter.Finally, obstacle situations for strategical usage of CAD programs are mentioned as aresult of dataset obtained from research. Points, thought that provide possibility forelimination these impediments and efficient usage of CAD programs is defined and somesuggestion is given for the future studies. The comparison of the results with theexamples given in the literature, it is agreed that the work has unique features instrategic use of CAD systems, and has substructure for future works.