Süleymaniye'nin space syntax metodolojısı ile morfolojik analizi
Urban morphologic analyses of Süleymaniye through space syntax
- Tez No: 223495
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE SEMA KUBAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Tasarım, Space Syntax, Kent Morfolojisi, Urban Design, Space Syntax, Urban Morphology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısma Süleymaniye Mahallesi' nin morfolojik durumunu Space Syntax yöntemidogrultusunda arastırmayı amaçlamaktadır. Bu süreçte açıklayıcı sehirsel modellerdenbiri olan ?Mekan Sentaksı? yöntemi ile sehirlerin yapısal organizasyonlarına farklı birboyut getirilmistir. Çalısma Bu çalısma Süleymaniye Mahallesinin morfolojikdurumunu Space Syntax metodolojisi dogrultusunda arastırmayı amaçlamaktadır.Busüreçte açıklayıcı sehirsel modellerden biri olan ?Mekan sentaksı? yöntemi ile,sehirlerin yapısal organizasyonlarına farklı bir boyut getirilmistir. Çalısma 7 bölümdenolusmaktadır. lk bölüm olan Giris bölümü çalısmayı tanıtır, çalısmanın hedefini,amaçlarını, metodolojisini ve çalısma alanının seçilme kriterlerini anlatır. kinci bölüm,mekan, sehirsel mekan kavramlarını, yapılasmıs çevre, kültür ve sosyal yapı arasındakiiliskileri irdelemektedir. Üçüncü bölüm, sehir, kent morfolojisi ve Osmanlı Kültürüylesekillenen sehirlerdeki biçimlenme süreçlerini anlatır. Dördüncü bölüm, stanbul'unOsmanlı sehirlesme sürecindeki önemine, Süleymaniye'nin yapısal özelliklerine veSüleymaniye' nin çalısma alanı olarak seçilme nedenlerine odaklanmıstır. Besinci bölüm,Space Syntax metodolojisini anlatırken, sagladıgı avantajları, bu çalısma için neden bumetodolojinin seçildigini anlatır. Altıncı bölüm, çalısma alanında yapılan incelemelerin?International Housing Database? terminolojisi ve daha önceki Clerrkenwell örnekçalısması etüdleri kullanırak sunulmasıdır. Sonuç bölümünde yapılan arastırmalarınverileri Süleymaniye morfolojisi, yapı tarzı ve fiziksel çevresi baglamında sunulur.
Özet (Çeviri)
This paper is prepared in the aim of research in the morphological structure ofSüleymaniye through the methodology of Space Syntax. In the process, a differentdimension in identifying spatial organization of cities is provided with the method called?Space Syntax?, explanatory urban model for space. This study consists of sevenchapters. Chapter one, the introduction, presents the purpose of the study, the goals andthe objectives of the thesis in the context of the Suleymaniye quarter?s urbanmorphology by using the methodology of the Space Syntax. Chapter two provides tounderstand the space, urban space and the interaction of the culture, built form and thesocial structures concepts. Chapter three discusses the city, the urban morphologicalcharacters of the cities situated through ottoman culture. Chapter four explainsIstanbul?s importance in the urbanization process of the Ottoman Empire, the builtform of Süleymaniye, why Suleymaniye is selected as the study area, and the urbandeveloping process of the pilot area. Chapter five deals with the methodology of SpaceSyntax, it has been devoted to present the Space Syntax methodology. It also explains itsadvantages as a methodology. Chapter six is written to present area study and all theanalysis about the quarter according to the International Housing Database Guideline.Chapter seven, conclusion, portrays the related urban morphology, built environment,and social structure conditions of Suleymaniye and the applicability?s of these conditionsto entire district.