Koku kullanım kültürü ve Türkiye'de kolonya ambalajı
The culture of using fragrance and the packaging of eau de cologne in Turkey
- Tez No: 223500
- Danışmanlar: PROF. DR. NİGAN BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Koku, Esans, Kolonya, Parfüm, Flakon, Ambalaj, Tüketim Tarihi, Fragrance, Essence, Eau de Cologne, Perfume, Flacon, Packaging, History of Consumption
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmada, koku kullanımı tarihsel gelisim içinde ele alınmıstır. Tarihten günümüze koku kullanımının kültürel hayatımızda önemli bir yere sahip olmasına ragmen ülkemizde konu üzerine yeterli sayıda kaynaga rastlanamamıstır. Koku kullanımı incelenirken, Türk toplumunun gündelik hayatında ayrı bir yeri olan kolonya kendi kültürünü olusturması açısından ele alınmıs, tüketicinin kolonya kullanımındaki tercihleri, kullanım sekilleri, kullanılan yerler arastırılmıstır. Çalısmada Türk tüketim tarihine de deginilerek, tercihler, alıskanlık ve geleneklerdeki degisimin ortaya çıkarılması amaçlanmıstır. Kokuyu niteleyen ve kokudan bagımsız düsünülemeyecek ambalajı da arastırma kapsamında tutulmustur. Kolonya ve koku kullanımındaki degisimler ambalajdaki degisimleri de beraberinde getirmistir. Geçmisten günümüze kolonya ambalajları ele alınarak, koku kullanım kültürünün gelisimiyle paralelligi sorgulanmaya çalısılmıstır. Çalısmanın arastırma kısmında niteliksel arastırma yöntemi kullanılarak perakendeci ve kolonya üreticileriyle görüsmeler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the use of fragrance is considered as a culture in historical evolution. Although the fragrance usage is an important issue in our culture, there is few literature on this topic. Because of the fact that eau de cologne has a comman usage in everyday life of our society, it is observed as a case study. To reveal the changes in habits and the culture, the history of consumption in Turkey is studied as a topic. Because the packaging has an important role in the character of the fragrance, the packaging of eau de cologne is studied as well. In the experimental research, qualitative research method is used. To find out the developments in Turkish fragrance market and to reveal the history of fragrance production, interviews are made with different kinds of retailers and producers.