Vehicle interior noise source contribution and transfer path analysis
Araç gürültü kaynaklarının toplam iç gürültüye katkısı ve gürültü transfer yolu analizi
  1. Tez No: 223499
  2. Yazar: FUAT OKAN TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Titreşim, Taşıt Gürültüsü, Gürültü Katkı Analizi, GürültüTransfer Yolu Analizi, Noise, Vibration, Vehicle NVH, Noise Contribution Analysis, Transfer PathAnalysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, araç gürültü kaynaklarının toplam iç gürültüye katkısı ve gürültütransfer yolu analiz yöntemi kullanılarak, bir araçtaki hava taşınımlı ve yapısaltaşınımlı gürültü katkısı olan kaynaklar ve bu kaynakların araç içi gürültü transferyolları belirlenmiş, ve araç toplam iç gürültü seviyesi, sistem ve alt system seviyesiölçümlerden yola çıkılarak hesaplanmıştır. Toplam iç gürültünün hesaplanması, sistemve alt sistemler seviyesinden iletilen her bir katkının toplanması ile elde edilmiştir.İlaveten, aynı araç işletme şartlarında iken, toplam araç iç gürültüsü ölçüm yolu ile deelde edilerek hesaplanan değerler ile korelasyon açısından karşılaştırılmıştır. Ölçülen vehesaplanan seviyeler arasında iyi bir korelasyonun sağlandığı saptanınca, potansiyel birgürültü sorunu oluşturabilecek kritik bir tepe noktası değeri hem ölçülen hem dehesaplanan datalar içerisinde incelenmiştir. Bunlara ilaveten, bu spesifik gürültüprobleminin temel sebebini anlayabilmek üzere araç gürültü kaynaklarının iç gürültüyekatkısı ve gürültü transfer yolu analizi metodu yaklaşımı ile belirlenmiş olan problemioluşturan etkenler araştırılmıştır ve çeşitli çözüm önerileri tartışılmıştır.Çalışmanın sonucunda, şayet araçtaki yapısal taşınımlı ve hava taşınımlı katkısı olangürültü kaynakları doğru bir şekilde belirlenirse ve ilgilenilen frekans aralıklarındagüvenilir ölçümler yapılırsa, ölçülen ve hesaplanan araç toplam iç gürültü seviyeleriarasında iyi bir korelasyonun elde edilebileceği sonucuna varılmıştır. İlaveten, araçgürültü kaynaklarının iç gürültüye katkısı ve gürültü transfer yolu analizi metodunun;araç toplam iç gürültüsü hesaplamalarında, araç seviyesi gürültü ve titreşimhedeflerinin belirlenmesinde, ve araç seviyesi hedeflerin sistemler ve alt sistemlerseviyelerine indirgenmesinde verimli bir şekilde kullanılabilecek bir yaklaşımmetodolojisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the fundamentals of noise, vibration and important steps in vehicle NVHdevelopment process are discussed. Vehicle air-borne and structure-borne noise sourcesand noise transfer paths are identified. By applying the interior noise sourcecontribution and transfer path analysis method, the contribution of each noise source inthe vehicle is calculated by sub-system level measurements. Moreover, the actual vehiclelevel interior noise has been measured and compared with the calculated levels forcorrelation. When good correlation is achieved, a critical peak level, which may be apotential NVH problem, has been investigated throughout the measured and calculateddata. The investigations showed that good correlation between the measurement-drivenmodel and actual vehicle level measurement can be achieved when each of the noisesources and their transfer paths are identified correctly and the measurements areconducted accurately within the frequency range of interest. It is also concluded thatvehicle interior noise contribution and transfer path analysis method is a good approachfor vehicle level interior noise calculation, vehicle level target setting and process oftarget cascading to system and sub-system levels during vehicle NVH development.