Gayrimenkul geliştirmenin kentsel yapı üzerindeki etkileri: Profilo Alışveriş Merkezi örneği
Effects of real estate development on urban structure: Case study of the Profilo Mall
  1. Tez No: 223501
  2. Yazar: ÖNER AÇIKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KILINÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Gelistirme, Kentsel Yapı, Kentsel Gelisme, Real Estate Development, Urban Pattern, Urban Development
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada, insan yasamı açısından büyük önem tasıyan kentsel yapıların sekillenmesinde gayrimenkul gelistirme faaliyetinin, kentsel yapı etkileri ve bu yapının bütünlüklü olarak düzenlenmesinde yetkili olan planlama otoritesine düsen bu konuda düsen görevler tartısılmıstır. Birinci kısımda konunun tanıtılmıs ve çalısmada izlenen yöntem konusunda bilgi verilmistir. kinci kısımda ise kent, kentlesme konuları incelenmis, kentlerin tarihsel gelisimi, kentlerin ekonomik yapı ile olan bagları ve Türkiye de kentlesme olgusu derlenmistir. Üçüncü kısımda, kentsel yapı ile planlama iliskisi konusuna egilinmis, kentsel yapıyı çözmeyi hedefleyen arazi kullanım modelleri ve tarih içinde gelistirilen kent planlaması kuramları derlenmistir. Dördüncü kısımda, gayrimenkul, gayrimenkul gelistirme, gayrimenkul gelistirme sürecinde yer alan aktörler ve gayrimenkul gelistirme süreçlerinde yapılan faaliyetler konusunda bilgi verilmistir. Besinci kısıma gelindiginde ise Türkiye'de gayrimenkul gelistirmenin tarihsel arka planı, kurumsallasma düzeyi, gayrimenkul gelistirme faaliyetlerinin kentsel yapı üzerindeki etkileri tartısılmıstır. Altıncı kısımda, Örnek çalısma alanı olarak seçilen, `Profilo Alısveris Merkezi' analiz çalısmaları sonucunda elde edilen veriler ısıgında incelenmistir. Son olarak ise yedinci bölümde, gayrimenkul gelistirme faaliyetlerinin kentsel yapı üzerindeki etkileri ve bu yapının gelistirilmesi ve yönetilmesinden sorumlu olan planlama otoritelerinin üzerine düsenler, tezde yapılan çalısmalar kapsamında degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, as it has great importance in public life, urban development, urban structure effects and the tasks that have to be taken by the authorized planners are discussed. In the first section the subject is introduced and the methods that are applied are discussed. In the second section, city and urbanization are investigated, the historical development of cities, city-financial structure relation and urban in Turkey is discussed. In the third section urban structure and urban planning relation is investigated. Land using methods, and the theories that have been developed are discussed. In the fourth section real estate, real estate development, the actors in the process of real estate developments and the operations during the real estate development are discussed. In the fifth section the historical background of real estate development in Turkey, institutionalization level, the effect reel estate development on the urban structure is discussed. In the sixth section the Profilo Alısveris Merkezi, as an example, is investigated. At the last in the seventh section, the effects of reel estate development to the urban structure and reel estate development, the tasks that have to be taken by the authorized planers are discussed. Urban organization is discussed in this thesis.