CEM I 42,5 çimentolu düşük dozajlı betonlarda yüksek fırın cürufunun etkinliği
Efficiency of blast furnace slag in the low dosage concretes with CEM I 42,5 cement
  1. Tez No: 223503
  2. Yazar: MUAMMER ALPER ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Fırın Cürufu, Etkinlik Faktörü, Blast Furnace Slag, Effıcıency Factor
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmada Karçimsa fabrikasından saglanan Yüksek fırın cürufu ve CEM I 42.5çimento kullanılmıstır. Çimento miktarı sabit tutularak belirli oranlarda (%17, %33ve %50) yüksek fırın cürufu eklenerek betonlar üretilmis ve yüksek fırın cürufununbetonun mukavemet ve agırlıkça su emme oranı özelliklerine etkisi incelenmistir.Numuneler hava ve su olmak üzere 2 farklı ortamda bekletilmis, basınç dayanımına veagırlıkça su emme oranına baglı olarak CEN TC 104 SC1 adına çalısma grubununönerdigi metotlardan esit islenebilme metodu kullanılarak yüksek fırın cürufununetkinliginin belirlenmesi amaçlanmıstır.Deneyler sonucunda yüksek fırın cüruflarının betonda islenebilirligi iyilestirdigi vebetonda su ihtiyacını azalttıgı gözlemlenmistir. Basınç dayanımı sonuçlarınabakıldıgında genel olarak, yüksek fırın cüruflu betonlar 28. güne kadar kontrolbetonuna yakın degerler almıslar, ileriki yaslarda ise kontrol betonunun üstündedegerler vermislerdir. Agırlıkça su emme oranı deneyleri sonucunda ise %50 yüksekfırın cürufu eklenen numunelerin agırlıkça su emme oranları kontrol betonlarınınaltında kalıp iyi performans göstermistir. k etkinlik faktörü degerlerinde de havaortamında en iyi sonucu %50 su ortamında ise %33 yüksek fırın cürufu eklenennumuneler saglamıstır. Kür kosullarında ise, k etkinlik faktörü su ortamında havaortamından daha yüksek degerler almıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the blast furnace slag from the Karçimsa factory and CEM I 42.5 cementwere used. Maintaining the cement amount fixed and at certain rates (17%, 33% and50%) blast furnace slags were added to concrete and the influence of the blast furaceslags on the resistance and water absorbe coefficient properties of the concrete wereexamined. The specimens were retained in 2 different cure, i.e. air and water anddepending onthe pressure strength and water absorbing ratios , the efficiency factor k ofthe blast furnace slag was searched.At the end of the tests it was found that blast furnace slags improved the workability ofthe concrete while reducing the water requirement of the concrete. Considering thecompressive strength results , the blast furnace slag concretes realized close until 28thday, while they provided hidher values than the control concrete at the later ages. Thewater absorbing tests revealed that the samples to which 50% blast furnace slag isadded had a water absorbe coefficient less than the control concrete and showed a goodperformance. In the water medium 33% blast furnace slag specimens, ın the air medium50% blast furnace slag added specimens provided the best results in the k efficiencycoefficient values. Under the curing conditions, the k coefficient was higher in watermedium when compared to air.