Design and optimization of radial impellers
Radyal akışlı fan çarklarının tasarımı ve iyileştirilmesi
- Tez No: 223502
- Danışmanlar: PROF.DR. FRANZ DURST, PROF.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyal çark, tepki, ortalama hat tasarımı, iyileştirme, Navier-Stokes, Radial impeller, reaction, mean-line design, optimization, Navier-Stokessolver
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, bir elektrik süpürgesinde kullanılmak üzere bir radyal fan çarkıtasarlanmıştır. Öncelikle, ortalama hat tasarımı yapılarak bir başlangıç tasarımıoluşturulmuştur. Bu aşamada, çarkın tepkisini yüksek tutup, toplam basınç kaybınındüşük tutulması amaçlanmıştır. Bu aşama sonucunda çarkın dış geometrisi (Eulerdeğişkenleri) belirlenmiştir. İkinci aşamada, tasarlanan başlangıç geometrisi, türevtabanlı bir yöntem kullanılarak iyileştirilmiştir. Bu aşamadaki amaç, çarkın çıkışındakihız dağılımının ortalama hat tasarımıyla bulunan ideal hız dağılımına mümkünolduğunca yakın hale getirilmesidir. Çarktaki akışın bu aşamadaki analizi için 3 boyutlubir Navier-Stokes kodu kullanılmıştır. Bu aşama ile çıkışta ideale en yakın hız dağılımınıveren kanal şekli belirlenmiştir. Bu iki aşamanın sonucunda, yüksek tepkili bir çarktasarlanmış ve bu çarkın çıkışındaki hız dağılımı ideal hız dağılımına mümkünolduğunca yakına hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, design of a radial impeller to be used in a vacuum cleaner is done. First aninitial impeller geometry is produced by a mean-line design method. Having themaximum reaction with keeping the total pressure loss as low as possible is aimed at thisstage. This stage defined the outer geometry (Euler parameters) of the impeller. In thesecond stage the initial geometry is optimized by use of a gradient based optimizationtechnique. Objective of this optimization stage is to make the real outlet velocities of theimpeller as close as to that calculated by the mean-line design. For the analysis of theimpeller performance during this optimization process, a three dimensional Navier-Stokes solver is used. This stage defined the best channel shape to be used in the impeller.All together in these two stages, an impeller with high reaction is designed and its outletvelocity profile becomes close to the ideal velocity profile.