Polimer elektrolit membranlı yakıt pilleri için anot üretimi
Anode production for polymer electrolyte membrane fuel cells
- Tez No: 223505
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. YILMAZ TAPTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PEM yakıt pili, Anot, Anodik oksidasyon, PEM fuel cell, Anode, Anodic Oxidation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Fosil yakıtların giderek azalması ve fosil yakıtların enerji üretiminde kullanılmalarınınneden oldugu olumsuz çevresel etkiler, yeni ve temiz enerji üretim kaynaklarınayönelmeyi zorunlu kılmaktadır Yakıt pilleri, yakıt olarak hidrojeni kullanan ve sonyıllarda üzerinde yogun olarak çalısılan alternatif teknolojilerden birisidir.Ulasımaraçları ve tasınılabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılması amaçlanan polimerelektrolit membranlı yakıt pillerinin seri üretimini kısıtlayan en önemli etken, busistemlerde elektrokimyasal reaksiyonların gerçeklestirilmesi amacıyla kullanılan platinkatalizörün pahalı olmasıdır.Bu çalısmada , polimer elektrolit membranlı yakıtpillerinde platin katalizör tabakası yerine kullanılabilecek yeterli elektroaktivitedegerlerine sahip anotların üretimi amaçlanmıstır. Bu anotlar d-orbital metaliyonlarından ( Co2+, Rh3+, Pd2+, vb.) elektrokimyasal biriktirme yoluyla üretilmistir.Farklı sıcaklık, pH ve anot çözeltisi konsantrasyonu degerlerinde kursun anot üzerinekaplanan geçis grubu metalleri oksitlerinin elektrokatalitik davranısları incelenmistir.
Özet (Çeviri)
By the decrease of fuel sources and the negative environmental effects caused by theusage of fuels in energy production, make people tend to new and clean energyproduction sources. Fuel cells are one of the alternative technologies which use hydrogen,natural gas, methanol etc. as fuel and are worked on intensively in recent times. Thelimiting factor of the production of polymer electrolyte membrane fuel cells, which areaimed to be used for transportation and portable power systems, is the high cost of theplatinum catalayst which supports the elctrchemical reactions.In this study the aim is toproduce anode catalaysts having sufficient electroactivity which could be used instead ofplatinum catalaysts in polimer electrolyte membrane fuel cells. The electrodes areproduced by electrochemical deposition technique, via the deposition of the oxide formof d-orbital type metal ions (Co2+, Rh3+, Pd2+, etc.) from the electrolyte to the anodesurface. The electrocatalytic behaviour of the transition metal oxides, those aredeposited by different temperature, pH and anolyte concentrations, is examined.