Unintrusively Linux kernel real-time performance measurement
Linux çekirdeğinin gerçek zaman performansının ölçüm yükü getirilmeksizin ölçülmesi
  1. Tez No: 223506
  2. Yazar: MUSTAFA ÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ÖRENCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Linux, İşletim sistemi, gömülü sistemler, kesme gecikmesi, Linux, Operating Systems, Embedded Systems, Interrupt latency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Linux çekirdeğinin gerçek zaman performansını ölçmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Bu mevcut yöntemler, hedef sistemin üzerinde çalışmakta olup hedef sistemin kaynaklarını kullanmaktadır. Bu ölçüm verilerinin doğruluğu olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bu ölçüm yöntemleri gerçek çalışma koşullarına en yakın ölçüm yapmak için ayarlanabilir kesme işaretleri oluşturma özellikleri yoktur. Sonuç olarak mevcut ölçüm yöntemleri ile Linux sisteminin gerçek zaman performansı tam anlaşılamamaktadır.Bu tez çalışmasında, Linux çekirdeğindeki gerçek zaman performansını etkileyen mekanizmalar incelenmiş, Linux'un niçin katı gerçek zamanlı olmadığı ortaya konmuştur. Linux işletim sisteminin gerçek zaman performansının artırılması için geliştirilen yaklaşımlar incelenmiştir. Ayrıca, Linux gerçek zaman performansını ölçüm yükü getirmeksizin ölçebilen bir sistem tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A number of methods, referred to as measurements methods, have been developed to measure Linux kernel latencies. These existing methods run on top the target machine and use system calls or functions of measured systems. In addition, these methods have no chance to adjust measurement system timing parameters according to real world interrupt or events. Therefore, data?s that obtained using these methods is not give good understanding of systems real-time performance.In this thesis, Linux kernel mechanisms that are influence on real-time performance were analyzed and all available approaches to make Linux more real-time were also analyzed. In addition, we developed a method to perform unintrusively measurement of Linux real-time performance.